Τσαρκαμάς – Ανοιξιάτικη πίτα από τα Αλάτσατα

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου Μαρίας από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.  Aυτή την κρεμμυδόπιτα, τον τσαρκαμά όπως λέγεται, μαγείρευαν οι Αλατσατιανές νοικοκυρές  την Άνοιξη.  Βασικό υλικό οι  τρυφεροί  βλαστοί  των φρέσκων κρεμμυδιών,  που καλλιεργούσαν στους κήπους τους  και τους ονόμαζαν «ακαρόνους».

Τα υλικά της πίτας 

Θα χρειαστούμε,  μισό κιλό ακαρόνους  ψιλοκομμένους σε πολύ λεπτά δακτυλίδια, τρία αυγά, ένα φλιτζάνι πικάντικο τυρί τριμμένο, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι,  μισό φλυτζάνι γάλα φρέσκο, μία πρέζα αλάτι και πιπέρι και λίγο αλεύρι για  όλες τις χρήσεις.

Εκτέλεση Συνταγής          

Κόβουμε τους ακαρόνους σε πολύ λεπτά δακτυλίδια,  τους αλατίζουμε και τους αφήνομε δύο ώρες με το αλάτι. Μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά, δηλαδή, τα τρία αυγά,  το γάλα, το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό δεν βάζουμε αλάτι. Μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο μάραθο για περισσότερο άρωμα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε το χυλό, να είναι περίπου ένα δάκτυλο στο πάχος. Ψήνουμε τον τσαρκαμά σε μέτριο φούρνο.

Καλή σας όρεξη!

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s