Πρώτες βοήθειες για όλη την οικογένεια

Η εποχή των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζει και η οικογένεια  τις συνδυάζει με  αθλητικές δραστηριότητες κυρίως κολύμπι άλλα  ομαδικά και ατομικά παιχνίδια ψυχαγωγίας στην παραλία, στις κατασκηνώσεις. Οι τραυματισμοί είναι συχνότεροι  και πολλές φορές καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, χωρίς την βοήθεια γιατρών.

Η γνώση των «πρώτων βοηθειών» αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και συχνά σωτήρια, ακριβώς επειδή η αρχική αντιμετώπιση ενός τραυματία έχει μεγάλη σημασία. Δεν πρέπει όμως ν’ αμελήσουμε να καλέσουμε τον ειδικό, που θα αναλάβει τον τραυματία χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Γενικές Οδηγίες:Όταν βρεθούμε σε κάποιο ατύχημα όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό:

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας:Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος τόσο για τον τραυματία όσο και γι’ εμάς.
Εκτιμάμε την κατάσταση: Διακόπτουμε την παροχή ρεύματος αν πρόκειται για ηλεκτροπληξία, ελέγχουμε τη φωτιά ή τη διαφυγή αερίων, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσέχοντας να παραμείνουμε οι ίδιοι ασφαλείς. Εκτιμάμε τον αριθμό των τραυματιών και δίνουμε προτεραιότητα σ’ αυτούς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους η αιμορραγούν.
Καλούμε βοήθεια: Αν είμαστε μόνοι αφού έχουμε δώσει τις πρώτες βοήθειες και δεν είμαστε μόνοι αναθέτουμε σε κάποιον άλλον να ειδοποιήσει.
Δεν μετακινούμε άσκοπα έναν τραυματία:Οι μετακινήσεις μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του τραυματία, κυρίως τους τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη. Επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, από πυρκαγιά ή έκρηξη. Δεν δίνουμε νερό στους τραυματίες:Αν έχουν τις αισθήσεις τους, κινδυνεύουν από πνιγμονή, κι’ αν χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καλό είναι να έχουν άδειο στομάχι.

Ειδικές Οδηγίες:

Απώλεια αισθήσεων: Σε περίπτωση απώλειας αισθήσεων και εφόσον ο ασθενής αναπνέει αλλά δεν απαντά στις ερωτήσεις μας (είσαι καλά;) ούτε εκτελεί απλές εντολές (σφίξε μου το χέρι) και δεν υπάρχει υπόνοια τραυματισμού σπονδυλικής στήλης, τον τοποθετούμε σε πλάγια θέση ανάρρωσης, για να παραμείνει ανοιχτή ελεύθερη η αναπνευστική οδός. Για να κάνουμε τις κινήσεις που δείχνουν οι εικόνες  6, 7, 8 γονατίζουμε δίπλα στον τραυματία/άρρωστο, που βρίσκεται σε ύπτια θέση και πιάνουμε με το ΔΕΞΙ χέρι μας τον ΔΕΞΙΟ βραχίονα του και με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ χέρι μας το ΔΕΞΙ πόδι του, πίσω από το γόνατο. Όταν τον μετακινούμε, οπισθοχωρούμε ελαφρά μένοντας κοντά του. Αφού τον έχουμε σε αυτήν την θέση, καλούμε το 166.


Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλη: Οποιοσδήποτε σοβαρός τραυματισμός (τροχαίο, πτώση από ύψος)  μπορεί να συνοδεύεται από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος όταν παρατηρείται αδυναμία κίνησης ενός ή και των τεσσάρων άκρων (χέρια και πόδια ), διαταραχές στην αίσθηση ή διαταραχές στην αναπνοή. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση του αρρώστου και καλούμε το 166. Διατηρούμε το κεφάλι και τον αυχένα εντελώς ακίνητα, τοποθετώντας τα χέρια μας όπως στην εικόνα 5. Μένουμε δίπλα στον άρρωστο μέχρι να έρθει η βοήθεια.

Kαρδιοναπνευστική αναπνοή

Σε περίπτωση απώλειας αισθήσεων και εφόσον ο ασθενής δεν αναπνέει (μετά από ατύχημα, έμφραγμα ή πνιγμό), θεωρούμε ότι βρίσκεται σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες που αποτελούν την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Επειδή το χρονικό διάστημα που ο εγκέφαλος μπορεί να παραμένει χωρίς οξυγόνο, χωρίς να υποστεί βαριές και μόνιμες βλάβες, είναι μόλις τρία λεπτά (3΄), η ταχύτητα και η σωστή εφαρμογή της αναζωογόνησης έχουν τεράστια σημασία. Για να θεωρηθεί κάποιος ικανός να την εφαρμόσει, πρέπει να παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια με πρακτική εφαρμογή σε ειδικές κούκλες. Για να ξεκινήσει η αναζωογόνηση, ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε ύπτια θέση, σε σκληρή και επίπεδη επιφάνεια.

α) Διάνοιξη αεραγωγών: Είναι η πρώτη κίνηση που γίνεται με την ανύψωση της κάτω γνάθου (πιγουνιού) και έχει στόχο την απελευθέρωση της αναπνευστικής οδού (αν υπάρχει ορατό ξένο σώμα, το αφαιρούμε μαλακά).

β) Υποστήριξη της αναπνοής: Αν εξακολουθεί να μην υπάρχει αναπνοή, στα βρέφη και στα παιδιά μέχρι την εφηβεία, δίνονται 5 αναπνοές, στόμα με στόμα. Μετά από βαθιά εισπνοή, εκπνέουμε μαλακά μέσα στο στόμα του ασθενούς, ενώ με το ένα χέρι ανυψώνουμε την κάτω γνάθο και με το άλλο χέρι κρατάμε το κεφάλι σε έκταση και τη μύτη κλειστή με το δείκτη και τον αντίχειρα. Στα βρέφη, το στόμα μας καλύπτει και τη μύτη τους. Όταν χορηγείται αναπνοή, ο θώρακας πρέπει να ανυψώνεται και αμέσως μετά να αφήνεται χρόνος για την παθητική εκπνοή.

γ) Υποστήριξη της κυκλοφορίας: Αμέσως μετά τις πέντε πρώτες αναπνοές, γίνονται 30 (τριάντα) θωρακικές συμπιέσεις (καρδιακό μασάζ) με στόχο την επανέναρξη της καρδιακής λειτουργίας.

Στα βρέφη γίνονται με δύο δάκτυλα στο κατώτερο τμήμα του στέρνου (στο μέσον του θώρακα) και στα παιδιά μέχρι την εφηβεία με το πίσω μέρος της παλάμης στο κάτω μισό του στέρνου, και τα μπράτσα παραμένουν κάθετα με το οριζόντιο επίπεδο, σε όλη τη διάρκεια των συμπιέσεων. (εικ. 14)

δ) Συνέχιση της αναζωογόνησης: Αν ο άρρωστος συνέλθει (αντιληφθούμε αναπνοή ή κίνηση), τον τοποθετούμε σε πλάγια θέση ανάρρωσης. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, συνεχίζουμε με τριάντα (30) συμπιέσεις και δύο (2) αναπνοές, για πέντε κύκλους. Κατόπιν καλούμε σε βοήθεια και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει η βοήθεια.  Στα παιδιά μετά την εφηβεία και στους ενήλικες παραλείπεται η αρχική χορήγηση των πέντε (5) αναπνοών, η ανάνηψη ξεκινά με τις τριάντα (30) θωρακικές συμπιέσεις και ακολουθούν κανονικά οι κύκλοι με ρυθμό 30/2. Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμος , χρησιμοποιείται ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (ΑΕΔ), η χρήση του οποίου διδάσκεται στο σεμινάριο, αλλά ξεπερνά τους στόχους αυτού του άρθρου.

ε) Πνιγμονή από ξένο σώμα στην αναπνευστική οδό: Αιφνίδια εμφάνιση δυσκολίας στην αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε ύπαρξη ξένου σώματος στην αναπνευστική οδό (στα παιδιά πρόκειται συνήθως για παιχνίδι ή τροφή). Aν το παιδί αναπνέει, απλώς ενθαρρύνουμε τον βήχα του, κρατώντας το σε όρθια ή καθιστή θέση και χτυπώντας ελαφριά την πλάτη του.

Αν δεν αναπνέει, δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια αναζήτησης του ξένου σώματος, γιατί μπορούμε να το προχωρήσουμε βαθύτερα στις αεροφόρες οδούς και να επιδεινώσουμε το πρόβλήμα. Σε αυτή την περίπτωση, κρατάμε το παιδί με το κεφάλι πιο χαμηλά από τον θώρακα (εικ 15) και δίνουμε πέντε (5) χτυπήματα στην πλάτη, μεταξύ των ωμοπλατών, με την παλάμη ανοιχτή και με φορά προς το κεφάλι του παιδιού. Κατόπιν γυρίζουμε το παιδί σε ύπτια θέση (εικ 16) με το κεφάλι πιο χαμηλά από τον θώρακα και κάνουμε πέντε (5) θωρακικές συμπιέσεις στο στέρνο.

Ελέγχουμε το στόμα, για ξένο σώμα, κι αν είναι ορατό, το αφαιρούμε μαλακά. Αν δεν είναι ορατό, συνεχίζουμε με κύκλους πέντε (5) χτυπημάτων συμπιέσεων μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες μπορεί να γίνει ο χειρισμός Heimlich (εικ. 17)

Πηγή Πληροφοριών:  Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Π.& Α. Κυριακού»  (Περιοδικό Family)

«Πρώτες Βοήθειες είναι οι ενέργειες που γίνονται στον τόπο του ατυχήματος με ότι πρόχειρα μέσα διαθέτουμε εκείνη την στιγμή και έχουν ως σκοπό, να σώσουν την ζωή, να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης και να απαλύνουν τον πόνο του τραυματία.»

Ο πρώτος επιλαμβανόμενος σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης δεν είναι η κρατική υπηρεσία αλλά ο αυτόπτης μάρτυρας, ο απλός πολίτης που θα βρεθεί μπροστά στο περιστατικό και θα ειδοποιήσει την εξειδικευμένη βοήθεια. Μάλιστα, η FEMA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών των Η.Π.Α., διαπίστωσε σε έρευνα ότι μετά από σεισμό το 50% των απεγκλωβισμών γίνεται από πολίτες, αυθόρμητα, πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία. Στην Ελλάδα, μια έρευνα του Ε.Κ.Α.Β. διαπίστωσε ότι σε τροχαία ατυχήματα στα οποία η διαχείριση των τραυματιών έγινε από τους αυτόπτες μάρτυρες, το 75% των τραυματιών, κατέληξαν στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκονταν αμέσως μετά το τροχαίο. Άρα ο πολίτης δεν πρέπει να επεμβαίνει σε περιστατικά; Φυσικά και είναι χρέος του να βοηθήσει, όμως, θα πρέπει να ξέρει τον τρόπο ώστε η βοήθεια που θα παρέχει να είναι αποτελεσματική και σε καμία περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει την κατάσταση του τραυματία. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει πρόγραμμα εκπαίδευσης Βασικών Γνώσεων Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες διάρκειας 20 ωρών, με απόκτηση πιστοποίησης διάρκειας πέντε (5) ετών.

Πληροφορίες:

«Υπηρεσία Αγωγή Υγείας» Ε.Ε.Σ.
Αλκιβιάδου 4 – 104 39 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210 – 8227438
e-mail: healtheducation@redcross.gr

Φαρμακείο

Για να μπορέσετε ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε μια σωστή Πρώτη Βοήθεια θα πρέπει να έχετε ένα οργανωμένο Φαρμακείο με τα εξής απαραίτητα. Το φαρμακείο πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό κουτί, το οποίο διαθέτει ειδική σήμανση, και να τοποθετείται μακριά από χώρους με υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και έντονες οσμές.

Απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών

Αντισηπτικά φάρμακα:

Φυσιολογικός ορός. Χρησιμοποιείται για καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής (εκδορές, πληγές).

Οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη). Το οινόπνευμα σε διάλυμα νερού αποτελεί καλό αντισηπτικό.

Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου). Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξένων σωμάτων από τις πληγές.

Ερυθρό βάμμα του ιωδίου (Betadine). Χρησιμοποιείται για την απολύμανση των τραυμάτων.

Αντιβιοτικά φάρμακα:Αντιβιοτικά φάρμακα σε σκόνη, αλοιφή ή σπρέι Νεομικίνη, κοραμισίνη, σουφλαμιδαμίνες κ.ά.

Βαμβάκι, γάζες (μεγάλες, μικρές), επίδεσμοι ελαστικοί, απλοί, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστ).

Φάρμακα για εγκαύματα

Βαζελινούχες αντιβιοτικές γάζες (Fucidine), που εναποτίθενται στην πάσχουσα περιοχή χωρίς επικόλληση.

Αντισταμινικά φάρμακα

  • Αντιισταμινικά σκευάσματα κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας από διάφορες αιτίες, όπως δήγματα εντόμων, μεδουσών κ.ά.
  • Αντιισταμινική αλοιφή (Fenistil)
  • Αμμωνία (δράση στην περιοχή του δήγματος λόγω μεγάλης πτητικότητας)
  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
  • Φυσιολογικός ορός
  • Οφθαλμικά κολλύρια
  • Αντιοφικοί οροί
  • Κορτιζόνη

  Παυσίπονα και αναλγητικά φάρμακα

  • Σαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη κ.ά.).
  • Παρακεταμόλη (Depon, Ponstan κ.ά.) ή και μείξη των ανωτέρω.
  • Ισχυρότερα παυσίπονα (Lonarid χορηγείται με ιατρική συνταγή).

  Κάθε φαρμακείο πρέπει επίσης να περιέχει: Θερμόμετρο, Λαβίδα, Ψαλίδι, Σύρριγες μιας χρήσεως, Νάρθηκες, Παραμάνες, Γάντια μιας χρήσεως, Μάσκα ή Μαντίλι τεχνητής αναπνοής, φακό, σημειωματάριο και στυλό.

  Προσοχή: Σε καμία περίπτωση τα φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Διαβάζετε πάντα τις εσώκλειστες οδηγίες στη συσκευασία κάθε φαρμάκου. Προσέχετε την πολυφαρμακία και αποφύγετε την κατάχρηση φαρμάκων.

  Κακώσεις μαλακών μορίων
  Η κάκωση των μαλακών μορίων είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που εμφανίζεται στο δέρμα. Το δέρμα είναισχετικά ευπαθές και πολύ ευάλωτο τους τραυματισμούς. Μαζί με τον υποδόριο ιστό, αποτελούν τα μαλακά μόρια του οργανισμού.
  Η επαφή του δέρματος με μια εξωτερική δύναμη προκαλεί την άμεση αντίδρασή του με αποτέλεσμα, την εμφάνιση κακώσεων των μαλακών μορίων. Οι κακώσεις διακρίνονται σε κλειστές και ανοιχτές. ΠΗΓΗ (Eλληνικός Ερυθρός Σταυρός)

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s