ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΧΙΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ

IMG260 IMG259Ι.Μ. Αγίου Μηνά, ΧίοςΙ.Μ. Αγίου Μηνά, Χίος

IMG256

img246mh

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΤΑ ΧΩΡΙΑ: ΚΡΗΝΗ (ΤΣΕΣΜΕ), ΑΛΑΤΣΑΤΑ, ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ….

Το κτίριο βρίσκεται εντός της Mονής,  χρησιμοποιείται για την αγιογράφηση των φορητών εικόνων και την αγγειοπλαστική.

img_0701mh img2491mh agmimg_0675mh agmimg_0616mh

IMG279 IMG275 IMG274 IMG273 IMG271 IMG270 IMG265 IMG_0674 BOTΣΑΛΩΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Photos by: Mary Eliopoulou

H Mονή του Αγίου Μηνά της Χίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Νεοχώρι και κοντά στην οδόν των Μαστιχοχώρων προς Νένητα. Τιμάται επ’ ονόματι των τριών μεγάλων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και εορτάζει την 11ην Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Η ιστορικωτάτη, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Μηνά ήτο ανδρώα και ιδρύθη κατά το 1578 – 1586 όπως μαρτυρεί το σιγίλλιον, το οποίον εδόθη από τον Πατριάρχην Διονύσιον τον Ιανουάριον του 1678.  Ως ιδρυτές φέρονται ο παπά Νεόφυτος Κούμανος και ο υιός του Μηνάς Κούμανος, οι οποίοι επί Πατριάρχου Ιερεμίου έλαβον την άδειαν ιδρύσεως εκ θεμελίων Μονυδρίου. τούτο απέκτησε συν τω χρόνω κελλιά και άλλα κτίρια με δεξαμενές δια να στεγάση μέχρις 60 μοναχούς.

Το 1822 περί τους 3.000 απέλπιδες  φυγάδες της πόλεως και του Κάμπου, κατέφυγον εντός της Μονής δια να προφυλαχθούν από τους αγαρηνούς, αλλά δυστυχώς εκτός ολίγων οι οποίοι κατώρθσαν να διαφύγουν, άλλοι εσφαγιάσθησαν, άλλοι εκάησαν, άλλοι κρεμάσθηκαν, άλλοι επασαλώθησαν. Έτσι η Χίος επλήρωσε με το αίμα της τον φόρον εις την ιεράν προσπάθειαν για την ελευθερία της Ελλάδος. Η ελευθερία ήρθε ύστερα από 90 χρόνια μαζί με τα ένδοξα σκάφη του Ελληνικού ναυτικού, την ευλογημένη ημέραν της 11ης Νοεμβρίου 1912, ημέρα ακριβώς κατά την οποίαν εόρταζε ο Αγιος Μηνάς.

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s