ΣΟΥΜΑΔΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΡΑΣΜΑ

Σουμάδα: ένα κάτασπρο αναψυκτικό για οικογενειακές χαρές

Φτιαγμένο από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα, το ποτό αυτό συνόδευε τους γάμους και τους αρραβώνες και ήταν το αγαπημένο αναψυκτικό των γυναικών.

SOUMADA

ΣΟΥΜΑΔΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΡΑΣΜΑ (ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ)

Στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα Αλάτσατα, απαντάται ως έθιμο κεράσματος στη συμπεθέρα, στον κουμπάρο και τους συγγενείς την ημέρα του αρραβώνα. Στους ανύπαντρους συχνά έδιναν την ευχή «στις σουμάδες σου», όπως έλεγαν «στο γάμο σου» ή «στις χαρές σου». Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προσέφεραν σουμάδα και στα βαφτίσια.

SOUMADA

ΣΟΥΜΑΔΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΡΑΣΜΑ (ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ)

Στη Kρήτη, στη Χίο και στη Λέσβο η σουμάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα και  αρωματίζεται με ανθόνερο. Όταν τη διαλύουν με νερό για να τη σερβίρουν πασπαλίζουν την επιφάνεια με κανέλα.

Η  καλύτερη σουμάδα γίνεται με γλυκά και πικρά αμύγδαλα και έτσι διατηρεί το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αξίζει να επιχειρήσετε να φτιάξετε σουμάδα, αφού η συνταγή εκτελείται εύκολα χρησιμοποιώντας το μπλέντερ.

Σουμάδα υλικά

650 γραμμάρια ζάχαρη, 240 γραμμάρια αμύγδαλα, λίγα πικραμύγδαλα για άρωμα,
6 φλυτζάνια νερό.

Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Τα κρυώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Τα κοπανίζουμε λίγα-λίγα σε πέτρινο γουδί πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη ώστε να γίνουν πολτός. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ).

Ανακατεύουμε τον πολτό με 2 φλυτζάνια νερό και τα περνάμε από ψιλό τουλπάνι ή τούλι. Στύβουμε καλά το ύφασμα ώστε να βγει όλος ο χυμός που μοιάζει σαν γάλα.
Ανακατεύουμε και πάλι τον πολτό των αμυγδάλων, που έμειναν μέσα στο τουλπάνι με ένα φλυτζάνι νερό και τα περνάμε από λεπτή πετσέτα λευκή. Τη στύβουμε ώστε να βγει όλος ο πολτός και τον προσθέτουμε στο προηγούμενο υγρό. Βάζουμε όλο το υγρό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (3 φλυτζάνια) και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και όταν δούμε ότι το σιρόπι έδεσε, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το φυλάμε σε στεγνό μπουκάλι. που σφραγίζουμε καλά. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε αναψυκτικό, βάζουμε σε ποτήρι 1-2 δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΝΗ

Vitamin B 17 ή Αμυγδαλίνη (amygdálē, C 20 H 27 NO). Μια δυνατή αντικαρκινική ουσία, η  B 17, μια ουσία που με κάθε τρόπο (ολοφάνερο) την πολεμούν, βρίσκεται σε φυσική μορφή και σε πληθώρα, στα κουκούτσια από βερίκοκα και στα κουκούτσια από πικραμύγδαλα, επίσης υπάρχει στο Αμυγδαλέλαιο, στον χυμό από σιτάρι και στον χυμό από φύλλα ελιάς. Το πικραμύγδαλο και τα βερίκοκα, ειδικά τα κουκούτσια τους, είναι πλούσια σε βιταμίνες A, E, B1, B2, B6, B17,  και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη  B 17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της Αμυγδαλίνης.

Η Αμυγδαλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1830. Το 1845 χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία του καρκίνου στη Ρωσία, και στη δεκαετία του 1920 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θεωρήθηκε πολύ δηλητηριώδης και τοξική  ή πολύ δύσκολη να αντιγραφεί και να γίνει φάρμακο, φυσικά τα φρούτα δεν πατεντάρονται!. Άρα δεν υπάρχει κέρδος για τις φαρμακοβιομηχανίες, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να τρώνε βερίκοκα και πικραμύγδαλα, δεν θα αρρωσταίνουν, άρα…

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΣΟΥΜΑΔΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΕΡΑΣΜΑ

  1. Ο/Η kosmaser λέει:

    Και η αμυγδαλίνη κάνει δουλειά, όμως η λεατρίλη είναι η έκπληξη..ρίξε μια ματιά στην αναρτηση…http://kosmaser.pblogs.gr/tags/leatrili-gr.html κι αν θες ανέγραψέ την στην σελίδα σου. Φιλικά Κ.Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s