Μελιτζάνες «ιμάμ μπαϊλντί»

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Είναι γνωστές οι διάφορες ιστορίες που κυκλοφορούν με τον ιμάμη που μπαΐλντισε δηλαδή λιποθύμησε, από τη νοστιμιά του πιάτου, από τις πολλές φορές που το έφαγε συνεχώς και από το πόσο πολύ λάδι ξοδεύτηκε για την παρασκευή του πιάτου!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗΗ συνταγή είναι της θείας μου Αμβροσίας από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί τις έψηνε στο μικρό φουρνάκι της κουζίνας της, σε φωτιά από ξύλα.

Υλικά που θα χρειαστούν: Μελιτζάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό, τομάτες ώριμες, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι, λεμόνι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτές μελιτζάνες (τσακώνικες) ή άλλες, αλλά θα πρέπει να είναι μικρές. Τις πλένουμε καλά και τις χαράσουμε τέσσερις φορές.

Κρατάμε το κοτσάνι τους. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μία λεκάνη γεμάτη με νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι. Για να ξεπικρίσουν καλά, τις αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά και  μέχρι το νερό να γίνει αρκετά σκούρο.

melintzanes-imam-mpailntiΕτοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σοτάρουμε για λίγο τα ξερά κρεμμύδια που τα έχουμε κόψει σε μεγάλες φέτες. Αφού σβύσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στο τηγάνι, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τις ώριμες τομάτες ,το μαϊντανό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο σε σκόνη. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε, και τις σκουπίζουμε για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να μαραθεί λίγο το φλούδι τους.

TOMATESΤοποθετούμε σε κατσαρόλα ή σε ταψί τις τηγανισμένες μελιτζάνες  τη μια πλάϊ στην άλλη (μία στρώση). Από πάνω ρίχνουμε τα υλικά που ετοιμάσαμε, δηλαδή, τις ψιλοκομμένες τομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το μαϊντανό και τα μυρωδικά,  φροντίζοντας να τις γεμίζουμε λίγο. Συνολικά θα έχουμε δύο στρώσεις μελιτζάνες, δύο στρώσεις γέμιση.

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά, γύρω γύρω, να κλείσει.

Ψήνουμε περίπου σε 35 έως και 50 λεπτά, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες.

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s