Λυθρίον

lythri lythri1   lythri4 lythri5 lythri7

Ερυθρές –Λυθρί

Μετάφραση από το άρθρο: In Search of Roots: The Lost Hellenic Communities of Tsesme Province, της Κατερίνας Τσούνη στην εφημερίδα της ομογένειας της Αμερικής Greek News 19 Ιανουαρίου 2009 :

Ήταν γνωστό σαν Λυθρί στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν ένα μικρό χωριό. Έχει βυζαντινά και ελληνικά ερείπια. Η ελληνική ιστορία του χωριού φαίνεται να έχει τελειώσει τον 13ο αιώνα, όταν η επισκοπή των Ερυθρών μεταφέρθηκε στον Τσεσμέ. Από τον 17ο αιώνα, το χωριό επανιδρύθηκε. Στα 1900, υπήρχαν 1535 άτομα. Το 1921, ένα χρόνο πριν από τη μικρασιατική καταστροφή, οι κάτοικοι του χωριού αριθμούσαν 1800 άτομα. Η εθνοτική σύνθεση ήταν Έλληνες, Ερυθραίοι μετανάστες από τη Χίο και την Κρήτη. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους είναι υψηλά σε ένα λόφο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Ερυθρών. Η εκκλησία της Αγίας Ματρώνας, του 17ου αιώνα,  είναι επίσης στο λόφο της Ακροπόλεως των Ερυθρών. Κατά τον κ. Στεφανίδη «Λειτουργούσαν στην πόλη ένα σχολείο αρρένων των εξήντα μαθητών και ένα σχολείο θηλέων των σαράντα μαθητριών ». Η κοινότητα των εμπόρων του Λυθριού έστειλνε τους καλύτερους μαθητές για προηγμένες σπουδές στη Μασσαλία και στην Πράγα . Οι χωρικοί ήταν πλούσιοι και είχαν τα μέσα για να στείλουν τη νεολαία τους στο εξωτερικό για σπουδές.
Είχαν πολλά εξωκκλήσια στα χωράφια, όπου καλλιεργούνταν το βαμβάκι, το σιτάρι και ο καπνός, λουλούδια, αμυγδαλιές, ελιές και αμπέλια. Είχαν επίσης κεραμοποιία και αλιευτικές επιχειρήσεις . Οι απόγονοί τους βρίσκονται  στη Χίο, τις Οινούσσες και στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Το σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι νησιώτες του Αιγαίου είχαν μια συνεχή κίνηση κατοίκησης και εμπορίου με τη Μικρά Ασία. Έχτιζαν παροικίες και ζούσαν εκεί για λόγους εργασίας. Επέστρεφαν στα νησιά τους, όταν το έργο τελείωνε.
Οι θερινές εξοχικές κατοικίες των κατοίκων της Κάτω Παναγίας ήταν επίσης στις Ερυθρές, που σήμερα ονομάζεται Ildiri.

Ένας σημαντικός χώρος στο αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης είναι αφιερωμένος στην αρχαία πόλη Ερυθρές. Ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές περιλαμβάνουν κεραμικά, μικρές προσφορές σε χαλκό και ελεφαντόδοντο από το 670 – 545 π.Χ. Τα αγάλματα από ελεφαντόδοντο είναι Κρητικού και Ροδιακού ρυθμού. Βρέθηκε και ένα γλυπτό Κόρης. Είναι ένα από τα πρώτα ευρήματα  ενός μεγάλου μαρμάρινου γλυπτού από τους αρχαίους χρόνους. Ο Παυσανίας είπε ότι οι Ερυθρές χτίστηκαν από Κρήτες και κατοικήθηκαν από Λύκιους, Κάρες και Παμφύλιους. Η πόλη καταστράφηκε από τους Πέρσες, μετά τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Διοικήθηκε από τον 9ο αιώνα π.Χ. από την Αθήνα.

(……Η ζωγραφική σε μια κούπα που είναι από τον 6ο αιώνα π.Χ. αιώνα,  δείχνει ότι οι προσφορές ανήκαν στο Ναό της Αθηνάς Πολιάδος . Οι μικρές μπρούντζινες φιγούρες λιονταριών είναι από το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.. Μοιάζουν με το μεγάλο άγαλμα του λιονταριού από το Bayindir που βρίσκεται στο Μουσείο της Σμύρνης. Τα μικρά ευρήματα είναι τα πρώτα Ιωνικά δείγματα τύπου λιονταριού, που χρησίμευσαν ως πρότυπα για τους Ετρούσκους καλλιτέχνες (τους πρώϊμους Ιταλούς). Τα τεχνουργήματα είναι από μια τομή στην κορυφή της Ακρόπολης των Ερυθρών …. (Δεν υπάρχουν φωτογραφίες)

Ο Ηρόδοτος αναφέρει στην Ιστορία του, ότι «ο Ναός της Αθηνάς Πολιάδος στις Ερυθρές ήταν γνωστός στον αρχαίο κόσμο για τις περίφημες ιέρειες όπως  η Σίβυλλα.» Σύμφωνα με την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, ήταν γυναίκες με την δωρεά των προφητικών δυνάμεων εκ μέρους του θεού Απόλλωνα. Η Ερυθραία Σίβυλλα ζωγραφίστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο από το 1508 – 12 σε μια τοιχογραφία στό το παρεκκλήσι Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. Οι πιο διάσημες Σίβυλλες ήταν αυτές των Ερυθρών και της Κύμης .

Η Ερυθραία Σίβυλλα πούλησε τα Σιβυλλικά βιβλία στον Ταρκίνιο τον τελευταίο βασιλιά της Ρώμης, τα οποία στεγάστηκαν στο ναό του Δία στο λόφο του Καπιτωλίου στην Ρώμη.

lithrion-arhaio-toihos1 lithrion31 lithrion41

Οδοιπορικό στις Ερυθρές – Λυθρί

Κείμενο από τον Μπλέ Οδηγό: Ερυθρές (Erythrai, Ildiri)

Απέχει από τον Τσεσμέ 21 χλμ. και από την Σμύρνη 91 χλμ.

Η τοποθεσία, χωρίς να είναι από τις σπουδαιότερες της χώρας, παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εγκατάσταση και την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των ελληνικών αποικιών. Οι ανασκαφές που έγιναν με την καθοδήγηση των Ε. Ακουργκάλ, Η. Γκιουλτεκίν και Μπαϊμπουορτλουγλού αποκάλυψαν πολλά κτίρια διαφόρων εποχών.

Ιστορία: Η θέση της στο άκρο της χερσονήσου της Σμύρνης ευνόησε την εγκατάσταση αποίκων. Η πόλη ιδρύθηκε τον 90 π.Χ. αιώνα. Από Κρήτες με αρχηγό τον Έρυθρο, γιό του Ροδάμανθου. Σύμφωνα με τον Παυσανία εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή και Ίωνες άποικοι με αρχηγό τον Κλέοπα ή Κνώπο.

Οι Ερυθρές συμμετείχαν στην Ιωνική Ομοσπονδία και την Αθηναϊκή συμμαχία. Το 560 π.Χ. πέρασαν στην κυριαρχία των Λυδών και το 545 περιήλθαν στους Πέρσες. Το 412 μαζί με τη Χίο, επαναστάτησε εναντίον των Αθηνών. ‘Ηταν πλούσια πόλη γι’ αυτό και ο Αλέξανδρος (334π.Χ.) σκέφθηκε να συνδέσει με διώρυγα την Τέω με τη Σμύρνη, κάτι που όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου η πόλη υπήχθη στο βασίλειο της Περγάμου. Στη ρωμαϊκή εποχή, οι Ερυθρές ευημερούσαν, κάτι που φανερώνουν τα κτίρια που βρίσκονται σε πλατώματα ή δίπλα στη θάλασσα.

Πρώτα πηγαίνετε βόρεια, όπου αποκαλύφθηκαν πολλές βίλες ρωμαϊκής και ελληνιστικής εποχής. Το σχέδιο τους, γύρω από μια μεγάλη αυλή, διακρίνεται καθαρά. Δείτε τους αγωγούς και τις πολύ φροντισμένες πλακοστρώσεις . Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση θα φτάσετε στο τείχος το οποίο κατά τόπους διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Κοντά στη Βόρεια Πύλη της πόλης (ερειπωμένη) θα δείτε ένα εκκλησάκι που στηρίζεται πάνω στο τείχος. Γυρίζοντας προς νότο, στα ανατολικά του χωριού, περνώντας κοντά σε μια ανασκαμμένη ελληνιστική συνοικία θα κατεβείτε προς το θέατρο. Από αυτό σώζεται μόνο τμήμα της σκάλας που οδηγούσε κάτω στη σκηνή, ο βωμός του και λίγες κερκίδες. Ωστόσο δίνει μια ιδέα της σπουδαιότητας της πόλης, που σε ένα βαθμό οφειλόταν στο μαντείο της Σίβυλλας των Ερυθρών, δευτέρου σε φήμη μετά της Κύμης. Το ιερό της θεάς και του τύραννου Ηρακλή δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί.

Αν έχετε χρόνο, ανεβείτε ύστερα στην ακρόπολη που στηρίζεται το θέατρο: υπάρχουν εκεί τα ερείπια μιας παλιάς χριστιανικής εκκλησίας και δεξιά, στην ανατολική πλευρά της ακρόπολης τα απομεινάρια τειχών και ανάμεσα σε διάφορα κτίρια, ο ναός της Πολιάδος Αθηνάς. Απ’ αυτόν, δείτε στα δυτικά έναν από τους τοίχους του με ωραία πολυγωνική λιθοδομή που παρατηρείται και στο Μπαϊρακλί (περίχωρα Izmir). Τα κτίσματα ωστόσο επειδή πολλές φορές είναι το ένα πάνω στο άλλο δύσκολα μπορούν να χρονολογηθούν. Πολλά ευρήματα από τον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα εκτίθενται στο μουσείο της Σμύρνης. Από την ακρόπολη θα έχετε υπέροχη θέα της χερσονήσου.

Κατεβαίνοντας έπειτα στο χωρίο, θα παρατηρήσετε πως μοιάζουν τα σπίτια του με της αρχαίας πόλης. Χρησιμοποιούν ακόμη τα ίδια πηγάδια και τα δρομάκια ακολουθούν το ίδιο διάγραμμα, σχεδόν παντού, υπάρχουν απομεινάρια από ταράτσες και μνημεία ενσωματωμένα σε σύγχρονα κτίρια: κίονες, κιονόκρανα, σκαλιστές πέτρες του θεάτρου έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Πριν φύγετε θα μπορέσετε επίσης να δείτε, σ’ ένα ύψωμα κοντά στη θάλασσα τα ερείπια μιας μεγάλης ρωμαϊκής βίλας.

 

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s