Φοινίκια – Μελομακάρονα

foinikia-kritika-melomakaronaτης Μαίρης Ηλιοπούλου

Φοινίκια Χριστουγέννων

Στα Αλάτσατα όπως και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, τα φοινίκια ήταν παραδοσιακό κέρασμα των Χριστουγέννων. Την συνταγή για τα φοινίκια έφερε μαζί της η γιαγιά μου  στα Νέα Αλάτσατα, στον  σημερινό Δήμο Βύρωνα.

Την θυμάμαι με το άσπρο μαντίλι της δεμένο σφιχτά στο κεφάλι, με ανασκουμπωμένα μανίκια και την ποδιά της κουζίνας, μαζί με τη μητέρα μου να ετοιμάζουν με πολύ χαρά στο μικρό κουζινάκι του σπιτιού, τα φοινίκια των Χριστουγέννων, σκέτα ή με γέμιση από θρυμματισμένο καρύδι και κανελλογαρύφαλλο. Στη πήλινη λεκάνη έριχναν όλα τα υλικά,  πρώτα όλα τα υγρά και μετά το αλεύρι ή το σιμιγδάλι. Μετά τα ζύμωναν καλά και αφού έπλαθαν μικρές μπάλες σε σχήμα οβάλ, τα τοποθετούσαν σε λαμαρίνα και τα έστελναν στο φούρνο της γειτονιάς, για να ψηθούν.  Χρησιμοποιούσαν μερικές φορές το κτιστό φουρνάκι της μικρής κουζίνας τους αλλά ήταν δύσκολο να τα χωρέσει όλα στο ταψί και ήπρεπε να κάνουν δύο δόσεις. Μπελαλίδικο!

foinikia - melomakarona

Tα υλικά που χρησιμοποιούσαν, που ήταν πάντα πρώτης ποιότητας. Το μέλι ανόθευτο, θυμαρίσιο από τα μελίσσια τους πρόποδες του Υμηττού ή αλλιώς Τρελού (είχε και αυτό το όνομα ο Υμηττός). Η μητέρα μου αγόραζε το μέλι όπως και άλλα τρόφιμα από το γνωστό μπακάλικο του «Μακαρώνα», συγχωριανού τους από  τα Αλάτσατα, που βρισκόταν στη Γέφυρα Βύρωνα. Ήταν αρκετή η απόσταση από το σπίτι μας στα Νέα Αλάτσατα μέχρι το μπακάλικο αλλά τα πρώτης ποιότητας προϊόντα που πούλαγε και η εντιμότητά του, τον έκαναν γνωστό στη γύρω περιοχή.

Δεν έχω καταγράψει την παραδοσιακή συνταγή με κάθε λεπτομέρεια, αλλά κατά πως θυμάμαι η συνταγή αυτή πρέπει να μοιάζει με τη συνταγή της γιαγιάς μου.

Υλικά

Δύο φλυτζάνια τσαγιού λάδι,

Ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη,

½ φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ,

½ φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού,

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα – γαρύφαλλο  τριμμένο,

Ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα σκόνη,

7 ½ φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι,

2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ,

1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό σόδα.

«Αντί του μπέικιν πάουντερ και της σόδας θα πρέπει να χρησιμοποιούσαν αλισίβα.  Η αλισίβα κάνει τα κουλουράκια και τα μελομακάρονα αφράτα και τραγανά. Επίσης  πολλές φορές χρησιμοποιούσαν σιμιγδάλι και αλεύρι μαζί.»

Το σιρόπι

2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι,

2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη,

2 φλυτζάνια τσαγιού νερό,

Για γαρνιτούρα, δύο φλυτζάνια καρύδια τριμμένα και κανέλλα,

Δουλεύουμε μαζί με το λάδι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη,  την τριμμένη κανέλλα-γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα δουλεύουμε με το χέρι ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε στο μίγμα σιγά-σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τη σόδα  (κοσκινισμένα) και ανακατεύουμε στην αρχή με το κουτάλι. Κατόπιν ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και προσθέτουμε λίγο αλεύρι εάν χρειαστεί. Πλάθουμε σε ωοειδή φοινίκια. Προσέχουμε να μην μένει λάδι στα χέρια μας όταν πλάθουμε τα φοινίκια.

Με μια οδοντογλυφίδα τους κάνουμε διάφορα σχέδια ή τα πατάμε στον τρίφτη τυριού και τα τοποθετούμε  στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Κελσίου για 35 περίπου λεπτά. Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.

Βράζουμε επί 5 λεπτά το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει το σιρόπι αφαιρώντας τον αφρό. Ρίχνουμε το σιρόπι βραστό επάνω στα χλιαρά φοινίκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντάς τα με τα καρύδια και την κανέλλα.

Λικέρ μαστίχα Χίου για το παραδοσιακό τρατάρισμα, μαζί με το φοινίκι … γεύση και άρωμα μοναδικό! Και του χρόνου γειτόνισσα … να είμαστε καλά!!!

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s