Tυρόπιτες με σπιτικό φύλλο (τηγανιτές)

july2007-

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Στο συνοικισμό στα Νέα Αλάτσατα  (Δ. Βύρωνα) οι νοικοκυρές για να ευχαριστήσουν τα παιδιά και εγγόνια τους, τους έφτιαχναν τις γνωστές  τηγανιτές τυρόπιτες με φύλλο σπιτικό. Οι τραγανές τηγανιτές τυρόπιτες στον Πόντο  λέγονται  «φυλλωτά».  Η συγκεριμένη συνταγή ήρθε από Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Από τις αγαπημένες και εύκολες στην παρασκευή συνταγές και με μικρό κόστος.

Υλικά ζύμης για την  τυρόπιτα :

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1  κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 1  ποτήρι νερό ή όσο πάρει.
  • 1 ένα ποτήρι του κρασιού  ελαιόλαδο.
  • 1/2 κουταλάκι  baking powder (προαιρετικό). Το baking powder κανει το φύλλο περισσότερο τραγανό.

Επίσης θα χρειαστούμε:

  • Κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα περίπου μισό κιλό τριμμένα, για να πασπαλίσουμε  κάθε φύλλο της πίτας.
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:  Kοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σ’ ένα σκεύος.  Θα προσθέσουμε το λάδι και το αλάτι. Με τα χέρια θα τρίψουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.  Θα προσθέτουμε  το νερό λίγο – λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη μας.  Για να είναι έτοιμη η ζύμη, δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας γι’ αυτό προσθέτουμε λίγο αλεύρι εάν χρειαστεί.  Ζυμώνουμε τη ζύμη μας για πέντε λεπτά και μετά τη σκεπάζουμε και την τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣΑμέσως μετά, αλευρώνουμε το τραπέζι ή το χώρο εκείνο  που θα ανοίξουμε το φύλλο της πίτας,  περίπου σε μέγεθος ενός πιάτου. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το φύλλο της πίτας  με τον μακρύ πλάστη. Απλώνουμε τα φύλλα της πίτας σε καθαρές πετσέτες αλευρωμένα ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Εχουμε έτοιμο το τριμμένο τυρί στο οποίο έχουμε προσθέσει με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Τηγανίζουμε ένα – ένα τα φύλλα πίτας , σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις τηγανισμένες πίτες τη μία πάνω στην άλλη αφού πρώτα πασπαλίσουμε με το τριμμένο τυρί κάθε μία πίτα.

Σκεπάζουμε τις τυρόπιτες για  πέντε λεπτά, ώστε να μαλακώσουν  και να μπορούμε  να τις  τυλίξουμε. Το τυρί μέσα έχει λιώσει από τη ζέστη.

Τις τυρόπιτες με φύλλο σπιτικό όπως τις μαγείρευαν στα Αλάτσατα, μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με κοπανιστή, ντομάτα στα τέσσερα με ρίγανη, αγγουράκια τουρσί, ελιές πράσινες τσακιστές και με ούζο ή τσίπουρο.

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s