ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

HAGIOS LAZAROS

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΟΡΤΟ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

H Aνάσταση του Λαζάρου

Ο Λάζαρος που ήταν φίλος του Ιησού αρρώστησε. Έστειλαν λοιπόν οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία μήνυμα στον Ιησού και του έλεγαν «Κύριε, ο αγαπημένος σου φίλος είναι άρρωστος». Εκείνος είπε: «Αυτή η αρρώστια δεν είναι για να φέρει τον θάνατο, αλλά για να φανεί η δύναμη του Θεού». Ο Ιησούς όμως δεν πήγε αμέσως να τον επισκεφθεί αλλά επίτηδες καθυστέρησε δύο ημέρες  και ο Λάζαρος κοιμήθηκε. Οπότε είπε στους μαθητές του » πάμε τώρα να τον ξυπνήσω». Μετά δύο ημέρες έφθασε στη Βηθανία και παρηγόρησε τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία και ζήτησε να δει τον  τάφο του. Αυτό ήταν μιά σπηλιά, που την είσοδό της την έφραζε μια μεγάλη πέτρα.

Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την πέτρα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, βγές έξω». Αμέσως βγήκε έξω ο τετραήμερος νεκρός τυλιγμένος με πάνινες λουρίδες  και το πρόσωπό του περιτυλιγμένο με το σουδάριο, μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να τον λύσουν και να τον αφήσουν να περπατήσει. (Ιωαν. ια΄,44)

Η παράδοση μας λέει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε τον επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Το έτος 890 μ.Χ. μετακομίσθηκε το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα το σοφό. Μας πληροφορεί η παράδοση ότι χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου, ήταν ότι δεν γέλασε ποτέ παρά μια φορά μόνο όταν είδε κάποιον να κλέβει μια γλάστρα και είπε την εξής φράση: Το ένα χώμα κλέβει το άλλο.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλούρες,  τα λαζαράκια,  όπως το απαιτεί το έθιμο.

lazarakia-psomi-pasxaΗ Συνταγή

Για τη ζύμη:  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 ποτηριού αραβοσιτέλαιο, 1 ποτήρι ζάχαρι,1 & 1/2 φακελάκι μαγιά, 1 & 1/2 ποτήρι νερό (το οποίο βράσαμε νωρίτερα με ένα ξυλαράκι κανέλας μέσα), 1 κουτ. γλ. μαστίχα (την κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη)

 Για τη γέμιση: καρύδια, σταφίδες, κονιάκ, κανέλα, γαρυφαλλόκαρφα

_recimageΕκτέλεση συνταγής:

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει ένα καλό μαλακό ζυμαράκι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ λεπτά σε ζεστό χώρο.
  2. Μετά ανακατέβουμε τα υλικά της γέμισης, δοκιμάζοντας την συγχρόνως, για να είναι  όπως τη θέλουμε.
  3. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το κάνουμε περίπου τριγωνικό, πλατύ στην επάνω μεριά του και μυτερό στην κάτω ή και μακρόστενο. Με ένα κουταλάκι προσθέτουμε λίγη γέμιση (θα γίνει η κοιλιά στο Λαζαράκι) και κλείνουμε να γίνει σαν κώνος.
  4. Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το σαρίκι (καπέλο) και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα. Στη θέση των ματιών, βάζουμε 2 γαρυφαλλόκαρφα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο, στους 180ο C .

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s