ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΑ

της Μαίρης Ηλιοπούλου

Μεγάλη Εβδομάδα! Στο σπίτι επικρατεί ατμόσφαιρα χαρμολύπης. Η γιαγιά και η μάνα  καθαρίζουν το σπίτι και το ετοιμάζουν για την Ανάσταση του Χριστού και το Αγιο Πάσχα. Σήμερα λέει η γιαγιά είναι Μεγάλη Δευτέρα. Το απόγευμα θα ψάλλουν πάλι το Ιδού  o Νυμφίος έρχεται … και …το …η γιαγιά που είχε ωραία και σωστή φωνή  μας έψαλλε  το Εξαποστειλάριο «Τον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον, και ένδυμα ουκ έχω ίνα εισέλθω εν αυτώ, λάμπρινόν μου τη στολήν της ψυχής, φωτοδότα και σώσον με.». Πολύ της άρεσε και το θυμόταν όλες τις ημέρες του χρόνου.

paschalina-tsourekia1Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος ήταν για τη γιαγιά μια ζωντανή ανάμνηση των παθών του Κυρίου. Σαν να βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, την εποχή εκείνη. Η γιαγιά μας  έβαζε και εμάς στην ατμόσφαιρα των αγίων ημερών περιγράφοντας τα άγια και φρικτά πάθη του Χριστού σαν να τα είχε ζήσει η ίδια…. Αυτό σημαίνει και Παράδοση από τη μια γενιά στην επομένη.

Η παραδοσιακή συνταγή για τα τσουρέκια

Αλλά, ήρθε η ώρα για τα λαμπριάτικα τσουρέκια. Το μικρό κουζινάκι  μύριζε μαγιά, μαστίχα και μαχλέπι. Μας έλεγε: – Ζυμώνουμε τα τσουρέκια και βάφουμε τ’ αυγά την Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο το πρωί μετά την πρώτη Ανάσταση.  Τη Μεγάλη Παρασκευή πηγαίνουμε στην ακολουθία και δεν κάνουμε δουλειές στο σπίτι….ΛΑΜΠΡΗ

Η διαφορά με τις άλλες συνταγές τσουρεκιών είναι το προζύμι που έφτιαχνε η γιαγιά για τα τσουρέκια.

Πιάνουμε  (διαλύουμε) τη μαγιά με χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι.  (Εαν θυμάμαι καλά η γιαγιά την έπιανε και με γάλα). Γίνεται σαν χυλός σφιχτός. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει. Αυτό θα είναι το προζύμι για τα τσουρέκια μας. Θα πάρει αρκετό χρόνο για να φουσκώσει. Συνήθως αποβραδύς ετοιμάζουμε το προζύμι.

Σε μιά μεγάλη λεκάνη (πήλινη θα ήταν ιδανικά) βάζουμε το προζύμι μας, το βούτυρο διαλυμένο,  το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα σε σκόνη. Δουλεύουμε τα υλικά στην αρχή μαζί με το προζύμι. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι, σιγά-σιγά και κάθε φορά από λίγο.  Δουλεύουμε τη ζύμη  μέχρι να μην κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, τα βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε. Στο τέλος θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή, ελαφριά και όταν την ανοίγουμε σαν λάστιχο.  Σκεπάζουμε με μάλλινα σκεπάσματα κι’ αφήνουμε τη ζύμη μας να ανέβει.

paschalina-tsourekiaΌταν η ζύμη μας ανέβει την πλάθουμε σε πλεξίδες και τις αφήνουμε λίγο να ανέβουν (φουσκώσουν) σκεπάζοντάς τες. Στο τέλος πολύ προσεκτικά αλείφουμε τις πλεξίδες με αυγό κτυπημένο.  Σε μερικές πλεξίδες τοποθετούμε στη μιά άκρη τους κόκκινα αυγά, που έχουμε βάψει τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες  και τα στείλουμε στο φούρνο της γειτονιάς μας ή τα ψήνουμε στο δικό μας φούρνο.

Το προζύμι: Για να φτιάξουμε το προζύμι χρειαζόμαστε νωπή μαγιά περίπου το ένα τέταρτο του καλουπιού, αλεύρι και νερό όσο πάρει.

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε: 3 κιλά αλεύρι, 2 φλυτζάνια βούτυρο φρέσκο, 700 γραμμάρια ζάχαρη, 10 αυγά, γάλα φρέσκο και νερό όσο πάρει κατά το ζύμωμα.

Μαχλέπι κοπανισμένο περίπου 1 ½  κουτ. του γλυκού, μαστίχα σε σκόνη ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού, αλάτι ¼ του κουταλιού του γλυκού.

paschaliesΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ     =’=’=’=’=    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s