ΣΑΡΔΕΛΛΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Sardeles_Kallonis SAEDELLES1 ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ή ΠΑΠΑΛΙΝΑ

Δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες σαρδέλες αλλά οι  συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνει η σαρδέλα Καλλονής,  στον κλειστό και μικρό σε βάθος κόλπο της Καλλονής, στη Λέσβο,  στο φυσικό αυτό ιχθυοτροφείο-θαύμα της φύσης,  της δίδουν ιδιαίτερη γεύση.  Το ψάρεμά της γίνεται σε βάθος έως και 22 μέτρα και αρχίζει αρχές Ιουλίου. Διαρκεί έως τον Οκτώβριο.
Είναι μικρή σε μέγεθος και παχιά. Η σάρκα της έχει υπόλευκο χρώμα. Τον  Αύγουστο βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, σε πάχυνση και σε μέγεθος κατάλληλο για να αλιευθεί. Δεν ξεπερνά τα 12,5 εκατοστά.
Η σαρδέλα Καλλονής είναι ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας,  πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία, πλούσιo σε φώσφορο και πρωτεΐνη.
H νοστιμιά της είναι μοναδική,  όταν είναι ψημένη στη σχάρα, ή όταν είναι παστή.  Συνοδεύται άριστα με παγωμένο ούζο Πλωμαρίου.
 Πώς θα ξεχωρίσουμε τη φρέσκια σαρδέλα:  Τα μάτια: πρέπει να λάμπουν,  η κόρη να προβάλλει καθαρά και να είναι μαύρη.  Το δέρμα: να είναι τεντωμένο, με εναλλαγές χρωμάτων και να γλιστρά στην αφή. Τα λέπια να λάμπουν και να εφάπτονται στην επιδερμίδα, ν’ αποκολλώνται δύσκολα. Το κρέας: Κρουστό, λαμπερό, ελαστικό και καλά κολλημένο στα κόκκαλα. Η οσμή: Να έχει τη «μυρωδιά της θάλασσας».                                           Σημείωση: Κρατήστε όρθια τη σαρδέλα βαστώντας την από την ουρά της, πρέπει να στέκει όρθια και στητή.  Πηγή κειμένων: ΤΟ ΒΗΜΑ

sardelles 23Σαρδέλες Καλλονής παστές: 1 κιλό σαρδέλες,  χοντρό αλάτι, θρούμπι ή ρίγανη. Kαθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τις στεγνώνουμε πολύ καλά.Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε αλάτι, μία στρώση (προσέχουμε να μην αφήσουμε κενά) και τοποθετούμε μία στρώση από σαρδέλες τη μία κοντά στην άλλη επάνω στο αλάτι. Tρίβουμε λίγο από το μυρωδικό που έχουμε διαλέξει. Στη συνέχεια βάζουμε πάλι αλάτι σε παχιά στρώση (μισό δάχτυλο) και επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία. Aπό πάνω βάζουμε μία τελευταία στρώση αλάτι. Aφήνουμε τις σαρδέλες στο αλάτι για 2 μέρες. Μπορούν επίσης ν’ αναλωθούν και μετά από μία ώρα. Σερβίρουμε τις σαρδέλες,  ξεπλένοντάς τες,  σε  πιατέλα και σκεπάζοντάς τες με ελαιόλαδο.

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to ΣΑΡΔΕΛΛΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

  1. Ο/Η kosmaser λέει:

    Συμφωνώ απολύτως και το..υπογράφω.Μακάρι να βρίσκαμε πραγματικές σαρδελλες Καλλονής.Ομως κι οι άλλες αν είναι φρέσκες μας δίνουν καλό αποτέλεσμα.

    • Ο/Η mary eliopoulou λέει:

      ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ … ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΣΤΗ «ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΑΣ»
      ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ … ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ …

      • Ο/Η Ignatios λέει:

        Σαρδέλες καλλονής θα βρείτε μόνο στην Σκάλα Καλλονής Λέσβου. Επιπλέον η συνταγή και εν μέρη το άρθρο είναι λανθασμένα.

      • Ο/Η mary eliopoulou λέει:

        Ευχαριστώ για την επικοινωνία και το σχόλιό σας. Επειδή έχω αντλήσει τις πληροφορίες
        από σχετικά άρθρα και κυρίως από δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», θα ήθελα να μου
        διευκρινίσετε ποιά είναι τα λάθη κατά τη γνώμη σας.

  2. Ο/Η klea λέει:

    αναζητώ φρέσκιες σαρδέλλες καλλονής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s