ΧΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣΟΥΡΑΚΙΑ

Δοκιμάστε να φτιάξετε στο σπίτι σας τα χιώτικα μασουράκια,ένα εξαιρετικό γλύκισμα για τις χαρές σας!

Της Μαίρης Ηλιοπούλου

Υλικά συνταγής: – 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.).
-500 γρ.»υποβρύχιο» γλυκό μαστίχα.
-500 γρ. αμυγδαλόψυχα λευκή, μπορεί να χρησιμοποηθεί η αμυγδαλόψυχα και αξεφλούδιστη.
-2 ασπράδια αυγών.
-βούτυρο λιωμένο για να αλλείψετε τα φύλλα κρούστας.
-3-4 κουτάλια σούπας  ανθόνερο για το ράντισμα.
-ζάχαρη άχνη για την κάλυψη.

Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε το γλυκό μαστίχα «το υποβρύχιο» σε μπεν μαρί, ή σε φούρνο μικροκυμμάτων για πολύ λίγο, ώστε να γίνει  η μαστίχα παχύρευστη σαν μέλι, για να μπορέσουμε να την «δουλέψουμε». Προσέξτε τη συσκευασία της μαστίχας να είναι κατάλληλη για φούρνο μικροκυμμάτων.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Αλέθουμε τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στην μαρέγκα. Προσθέτουμε και τη παχύρευστη μαστίχα  ανακατεύοντας μαλακά  όλα μαζί τα υλικά. Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και αξεφλούδιστα. Εχω δοκιμάσει το μασουράκι με το αξεφλούδιστο αμύγδαλο, απλά αλλάζει λίγο το χρώμα εσωτερικά!

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε, κάνοντας σταυρό, δηλαδή το φύλλο κρούστας το χωρίζουμε στα τέσσερα και φτιάχνουμε ζευγάρια φύλλων. Βουτυρώνουμε, το πρώτο από τα δύο φύλλα, βάζουμε επάνω και το δεύτερο φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε. Τοποθετούμε στην στενή πλευρά του φύλλου μία ποσότητα γέμισης. Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, περίπου στα δύο εκατοστά και το τυλίγουμε φιάχνοντας ένα μασουράκι.

Αραδιάζουμε τα μασουράκια που θα φτιάξουμε στην λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου μας! Εχουμε στρώσει λαδόκολλα στο ταψί για να μην κολήσουν!  Τα βουτυρώνουμε από πάνω με το λειώμενο βούτυρο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, μήπως και στεγνώσει η γέμιση τους. Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Εάν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το ανθόνερο αλλά το ανθόνερο προσθέτει στο άρωμα τους!

masourakia3Τα χιώτικα μασουράκια μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα, εαν παραλείψουμε το αυγό. Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γέμισης στην οποία προσθέτουμε ψύχα απο μπαγιάτικο ψωμί (να θρυματίζεται) ή ένα μικρό φλυτζάνι σιμιγδάλι.

Την τελευταία φορά που έφτιαξα τα μασουράκια, εξαφανίστηκαν σε δύο ημέρες! Τα παιδιά τα λατρεύουν!

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s