ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ (ΓΙΟΡΤΙΝΟ) ΤΡΑΠΕΖΙ

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρωταγωνιστούσαν εθιμοτυπικά:

CHRISTOPS8

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Το Χριστόψωμο. Ήταν ζυμωτό και στρογγυλό ψωμί, με ένα άσπαστο καρύδι και έναν σταυρό από ζυμάρι στο κέντρο του.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος στόλιζαν η χαραζαν στο Χριστόψωμο φύλλα, λουλούδια, καρπούς, πουλιά.

Υλικά:  φίνο αλεύρι και προζύμι,  μέλι, σουσάμι, κανέλα, αμύγδαλα, γαρίφαλα, γλυκάνισο, μαστίχα και ροδόνερο. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε στην οικογένεια και τους επισκέπτες ανταλλάσσοντας ευχές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο συμβολισμός του ειδικού αυτού ψωμιού θέλει να δείξει ότι «όπως όλοι οι σπόροι του σταριού ενώνονται σε ένα ψωμί, έτσι και όλοι οι λαοί κάποτε θα ενωθούν με έναν ποιμένα, τον Χριστό».

Χειροποίητες πίτες με γέμιση λαχανικών της εποχής: σπανάκι, πράσο, κρεμμύδια, χόρτα, κολοκύθα, αυγά, τυρί ή κιμά.

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες: Το έθιμο φαίνεται μας έρχεται από το Βυζάντιο και σύμφωνα με τους λαογράφους, τα τυλιγμένα φύλλα του λάχανου συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού.

Μαρουλοντολμάδες

Υλικά για λαχανοντολμάδες ή μαρουλοντολμάδες
650 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό με χοιρινό
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 ματσάκι άνηθο
1 λάχανο 1600 γρ περίπου ή 25-30 φύλλα μαρουλιού
1 κούπα λάδι
1 κούπα κρασί λευκό ξηρό
1 κούπα νερό
αλάτι-πιπέρι

Χοιρινό πρασοσέλινο

Χοιρινό με πρασοσέλινο ή ψητό στη χόβολη του τζακιού, αφού ήταν η εποχή της σφαγής των γουρουνιών.

Άλλες παραλλαγές του χοιρινού ήταν οι τηγανιές (μικρά κομμάτια κρέατος στο τηγάνι με ρίγανη) και η πηχτή (σιγοβρασμένο κρέας με μπόλικο λεμόνι). Και όλα αυτά με τη συνοδεία καλού ντόπιου κρασιού.

Ζεστή κοτόσουπα, την έτρωγαν μετά την επιστροφή τους από την εκκλησία, με αυγολέμονο!

 

Αρνάκι ψητό στο φούρνο και πατάτες.   Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ταψί βάζουμε το αρνί και με ένα  μικρό και μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε μέσα τα φετάκια σκόρδου με το ξύσμα και το θυμάρι.

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Βάζουμε στη γάστρα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι, ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και οι πατάτες και το αρνί.

Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με ρύζι.

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s