ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί.

Υλικά :

  • 1/2 κούπα κορν φλάουρ
  • 1 και 3/4 κούπες ζάχαρη
  • 2 και 1/2 κούπες αρωματικό κρασί (αραιωμένο με νερό)
  • 1/2  κούπα κόκκινα berries
  • κορν φλάουρ και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Προαιρετική η προσθήκη των ξηρών καρπών(αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης).

Εκτέλεση συνταγής: Βάλτε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατέψτε τα.  Προσθέστε το κρασί, αραιωμένο με το νερό. Μετά τριάντα (30) λεπτά ανακάτεμα το κρασί εξατμίζεται.

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί

Λουκούμια με ξηρούς καρπούς, Φωτό διαδικτύου

Ανακατέβετε καλά με σύρμα. Ξεκινήστε με τη φωτιά στο 7 (σε κλίμακα από 1 έως 9). Το θολό μείγμα σταδιακά θα γίνει διαυγής κρέμα. Συνεχίσετε το ανακάτεμα, να μην μένει ακίνητο το μείγμα στον πάτο και καεί.

Για το πρώτο δεκάλεπτο, το μείγμα σιγοβράζει και θέλει ανακάτεμα. Το δεύτερο 10 λεπτό το μείγμα έχει δέσει και κοχλάζει ελαφρά. Χαμηλώστε τη φωτιά στο 5 για να το ελέγχετε καλύτερα. Σταδιακά θα δείτε πως  με το πέρασμα του σύρματος, θα αποκαλύπτεται ο πάτος της κατσαρόλας. Το τελευταίο 10λεπτο είναι το πιο σημαντικό. Η μείγμα έχει συμπυκνωθεί και αναδύει έντονα αρώματα, που μπορεί να σας ανησυχήσουν μήπως καίγεται η ζάχαρη και χαλά το λουκούμι. Να ανακατεύετε συνέχεια τη κρέμα και να τσεκάρετε την πυκνότητά της.

1ο τεστ : Δοκιμάζετε την αντίσταση στο στόμα: Πάρτε λίγο από το μείγμα με ένα κουτάλι και δοκιμάστε το. Στην αρχή είναι σαν κρέμα, όταν μπαίνει στο στόμα λυώνει. Σταδιακά, όσο ψήνεται η ζάχαρη, η κρέμα αποκτά αντίσταση και αργεί να λυώσει στο στόμα.  Αν παραψηθεί, η κρέμα θα γίνει σκληρή καραμέλλα, που κολλά στα δόντια. Το στάδιο του λουκουμιού είναι πριν από αυτό. Με την πρακτική θα βρίσκετε εύκολα, πότε είναι έτοιμο το λουκούμι.

2o τεστ : Ελέγχετε την πυκνότητα: Σηκώνετε κάθε τόσο το σύρμα για να βλέπετε πως πέφτει το μείγμα. Στην αρχή, που έχει περισσότερο νερό, πέφτει σε κομμάτια. Όσο στεγνώνει η κρέμα και πήζει, ρέει πιο αργά και κάνει μακριές κλωστές. Στο τέλος, ενώνει σχεδόν το σύρμα με την κατσαρόλα.

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί

Χριστουγεννιάτικα λουκούμια με κόκκινο αρωματικό κρασί. Φωτό διαδικτύου.

Έχετε κοσκινίσει κορν φλάουρ πάνω στον πάγκο και όταν είστε έτοιμοι, ρίχνετε το μείγμα στον πάγκο, ξεκολλώντας το όσο περισσότερο μπορείτε από την κατσαρόλα, με μια σπάτουλα. Μην σκορπίζετε το μείγμα σιροπιού, προσπαθήστε να του δώσετε ύψος και αφήστε το να απλωθεί όπου θέλει. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Περάστε μια σκληρή επίπεδη σπάτουλα από κάτω του, γύρω γύρω, όσο να ξεκολλήσει από τον πάγκο και τουμπάρετέ το. Πασπαλίστε με κορν φλάουρ. Κόψτε σε λωρίδες. Φυλάξτε σε κουτάκια με σελοφάν ανάμεσα στη κάθε στρώση. Αν τα αφήσετε εκτεθειμένα ξηραίνονται.

Επίσης μπορείτε να στρώσετε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού  σε ένα ταψί και να ρίξετε εκεί το μείγμα σιροπιού. Αφήνετε να κρυώσει τουλάχιστον για 12 ώρες. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με κόρν φλάουερ και ζάχαρη άχνη. Ξεκολλάτε το χαρτί και πασπαλίζετε το μείγμα από την άλλη μεριά με κορν φλάουερ και ζάχαρη άχνη. Κόβετε σε λωρίδες και  σε μικρά κομμάτια. Τα λουκούμια τα τοποθετούμε σε κλειστό δοχείο με αρκετό κορν φλάουερ και ζάχαρη άχνη διότι εαν μείνουν εκτεθειμένα ξηραίνονται.

Αν θέλουμε τα λουκούμια μας να έχουν ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φιστίκια αιγίνης ) τα τοποθετούμε στο ταψί πριν ρίξουμε το μείγμα του σιροπιού.

ΠΗΓΗ:
Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s