Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης

baklava fistikli

Υλικά

  • 40 φύλλα κρούστας λεπτά.
  • 500 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
  • 300 γρ. φυστίκι Αιγίνης και στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε αμύγδαλο.

Υλικά για σιρόπι:

  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 80 γρ. γλυκόζη
 Για την συνταγή με αμύγδαλο και φυστίκι υλικά
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 400 γρ βούτυρο
  • 750 γρ καθαρισμένα και στεγνωμένα αμύγδαλα (νομίζω πως ξεκίνησα από 1 κιλό αξεφλούδιστα, με φύρα από το ενδιάμεσο τσιμπολόγημα)
  • 150 γρ καθαρισμένα φυστίκια Αιγίνης (από το κέλυφος τους)
  • Σιρόπι : 1 κιλό ζάχαρη, 800ml νερό, χυμό 2 λεμονιών, μερικά κομμάτια φλούδας λεμονιού χωρίς το άσπρο.

Εκτέλεση συνταγής

Λιώνουμε το βούτυρο αλλά δεν το καίμε.  Καθαρίστε το βούτυρο αγελάδος από τα στέρεα υπολείμματα γάλακτος : βάλτε το, σε κατσαρολάκι, να λυώσει σε χαμηλή φωτιά. Θα δημιουργηθεί άσπρος αφρός στην επιφάνεια και υπόλευκο κατακάθι στον πάτο. Αφαιρέστε τον αφρό προσεκτικά, με κουτάλι. Αδειάστε πολύ ήρεμα το καθαρό διαυγές κίτρινο βούτυρο σε ένα μπολ, προσέχοντας να μην παρασυρθεί μέρος από το κατακάθι. Αν χρειαστεί αφαιρέστε με κουτάλι. Αυτό είναι βασικό στάδιο, αν θέλετε ο μπακλαβάς να αποκτήσει ωραία εμφάνιση, δηλ. ομοιόμορφα ροδοψημένα φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε το βούτυρο όπως είναι, όπου το φύλλο αλειφθεί με τα γαλακτώδη περιεχόμενα θα ψηθεί πιο γρήγορα και θα κάνει καφέ κηλίδες.

baklavasΒουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 x 45 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί στις διαστάσεις που διαθέτουμε αλλά να είναι σχετικά μεγάλο) και απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε το φυστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα (μπορείτε ενδιάμεσα να στρώσετε δύο τρία φύλλα με το φυστίκι Αιγίνης)

Υπάρχει και άλλλος τρόπος όπως περιγράφεται πιό  κάτω όταν θέλετε ο μπακλαβάς να έχει και αμύγδαλα:

  • Στήστε το μπακλαβά: βουτυρώστε το ταψί (πάτο και πλαϊνά). Σχηματίστε τον πάτο του μπακλαβά με 5 φύλλα, βουτυρωμένα ελαφρά ανάμεσα, τα οποία να περισσεύουν έξω από το ταψί. Με όλα τα υπόλοιπα φύλλα -εκτός από τα 5 τελευταία-, ετοιμάστε το κύριο μέρος της γέμισης, με την πρακτική φύλλο-γέμιση-φύλλο-γέμιση.  Τα φύλλα, ιδανικά, πρέπει να είναι όσο το εσωτερικό του ταψιού. Αν θέλετε τα κόβετε στο μέγεθος του ταψιού σας ή διπλώνετε το κομμάτι που περισσεύει πάνω στο φύλλο, βουτυρώνοντας τα κομμάτια που υπερκαλύπτονται. Βάζετε γέμιση και φροντίζετε το επόμενο φύλλο να διπλωθεί από την αντίθετη πλευρά, για να μην γίνει ψηλότερος από τη μια μεριά ο μπακλαβάς. Να βάζετε λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο. Μέχρι τη μέση του ύψους του ταψιού χρησιμοποιείτε μόνο αμύγδαλο, μετά σε μια και μόνη στρώση ολο το φυστίκι και μετά πάλι μόνο αμύγδαλο μέχρι το τέλος.
  • Φροντίστε το τελείωμα, πριν καλύψετε τον μπακλαβά με τα 5 φύλλα της κορυφής.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό ώστε να μην »σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 130-140οC για 1½-2 ώρες, περίπου.

Βγάζουμε από το φούρνο. Σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.

Σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).  Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά.  Μερίδες: 30 περίπου.

pwel20130131

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s