Κεϊκ πορτοκαλιού με σιρόπι σφενδάμου

Ένα πολύ υγιεινό, αφράτο και πολύ αρωματικό κέϊκ, χωρίς αυγά και βούτυρο που θα γίνει το αγαπημένο σας!

Το σιρόπι του σφενδάμου έχει  θεραπευτικές ιδιότητες. Τα συστατικά του διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δοκιμάστε το!

Maple Syrup ..Τα Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας, 1 φλιτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού,     1 φλιτζάνι σόδα, αναψυκτικό, ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, ½ φλιτζάνι Maple Syrup (σιρόπι σφενδάμου),  3 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού, 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,  1 φακελάκι baking powder, 50γραμ. τρούφα (προαιρετικά) (1 φλιτζάνι=1 μετρική κούπα των 250mL)

images1

 

 

Για τη διακόσμηση

Γλάσο πορτοκαλιού:  1 βιολογικό πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες.

Εκτέλεση συνταγής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking Powder. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και το ξύσμα μέσα σ΄ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τελευταία την τρούφα.
Ρίχνουμε το χυλό σε μία καλά λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ C για 50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Οταν δοκιμάσουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ότι ψήθηκε, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε συρμάτινη βάση. Όταν κρυώσει, το στολίζουμε με γλάσο πορτοκαλιού και φετάκια πορτοκάλι.

Εύκολο γλάσο πορτοκαλιού

Τα Υλικά:  1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,  3 κουταλιές φρέσκος χυμός πορτοκάλι, 1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού, Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σ΄ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα.  Αν θέλουμε το γλάσο πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι ή αντίθετα αν το θέλουμε πιο πυκνό, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη.

images2Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι (αρχ. ελλ., ἡ σφένδαμνος) είναι γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer που προέρχεται από τα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις (acer στα λατινικά σημαίνει οξύς, αιχμηρός). Τα είδη του σφένδαμου ξεπερνούν τα εκατό. Ορισμένα από αυτά είναι αειθαλή, αλλά τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα. Ο πιο κοινός σφένδαμος είναι σφένδαμος ο ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanus), που ευδοκιμεί στην Κεντρική Ευρώπη, στις βορινές ακτές της Μεσογείου και στον Καύκασο.

Άλλα γνωστά είδη είναι ο σφένδαμος ο πλατανοειδής ή Νορβηγικός (Acer platanoides) και ο σφένδαμος ο σακχαρώδης (Acer saccharum) που ευδοκιμεί μόνον στα δάση της βορειοανατολικής Αμερικής.

Είναι φυλλοβόλος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα. Ο σφένδαμος αυτός κατά την άνοιξη, πριν πέσουν τα φύλλα του, περιέχει υγρά πλούσια σε σάκχαρα. Τα υγρά αυτά συλλέγονται, όπως συλλέγεται και η ρητίνη των πεύκων, και βράζονται για να πυκνώσουν και να παραχθεί έτσι το «σιρόπι από σφένδαμο» (Maple Syrup).  Το φύλλο του σφενδάμου αποτελεί το εθνικό σύμβολο του Καναδά και η αναπαράσταση του βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας της χώρας.

ΠΗΓΗ: Τa taxdia mou, by Helen gr

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s