Ξερά σύκα

syka10 Τα αποξηραμένα σύκα είναι πολύ θρεπτικά, κάνουν καλό στη σιλουέτα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα.

Για τα αποξηραμένα σύκα φημίζονται η Καλαμάτα, ο Ταξιάρχης και η Κύμη της Εύβοιας, για τις παστελαριές τους η Χίος κι η Λέσβος.

Στη Χίο φημισμένα είναι τα ξερά σύκα που βράζονται σ’ ένα καζάνι νερό με διάφορα αρωματικά κλαδιά, φασκομηλιά, μυρτιά, καρυδιά, δάφνη που θα τους προσθέσουν άρωμα. Μετά τα αφήνουν στον ήλιο για λίγες μέρες να στεγνώσουν και τρώγονται το χειμώνα με καρύδια η σκέτα.  BIOLOGIKA-PROIONTA
Τα ξερά σύκα γίνονται από τα πολύ ώριμα σύκα, που μαραίνονται και πέφτουν από το δέντρο, τα λεγόμενα κουνέλια.
Τα ξερά σύκα ψήνονται και στο φούρνο, μόνο που προσέχουμε να μη παραψηθούν γιατί σκληραίνουν όταν κρυώσουν.

Πιο φημισμένες στη Χίο είναι οι παστελαριές. Πρόκειται για μεγάλα και μαλακά ξερά σύκα με καβουρδισμένο σησάμι και κανέλλα.
Ψήνονται σε μέτριο φούρνο και όπως είναι ζεστά τα στοιβάζουν σε τενεκέ η πλαστικό κουτί, ρίχνοντας ανάμεσα κλαδάκια μυρτιάς και φασκομηλιάς.
Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν στο σησάμι χοντροκοπανισμένα καρύδια η βάζουν σε κάθε ανοιγμένο σύκο ένα καρύδι ολόκληρο χωρισμένο στα δύο.

Ενας τρόπος παρασκευής ξερών σύκων

Καθαρίστε με ένα καθαρό πανάκι τα σύκα. Κόψτε τα στην μέση κατα μήκος. Κατόπιν βάλτε τα πάνω σε ξύλο με το εσωτερικό προς τα επάνω. Σκεπάστε τα με τούλι για να μην κάθονται τα έντομα και βάλτε τα στον ήλιο μερικές ημέρες για να ξεραθούν. Αν ο ήλιος γυρίσει, μεταφέρετε το ξύλο με τα σύκα ώστε να τα βλέπει πάντα ο ήλιος. Τα βράδια θυμηθείτε να τα βάζετε μέσα για να μην τα χαλάσει η νυχτερινή υγρασία. Ο χρόνος παραμονής τους στον ήλιο εξαρτάται από το πόσο ήλιο παίρνουν, πάντως είναι από 3 ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα. Κατόπιν τα βάζουμε στον φούρνο στους 150 για μισή ώρα .  Όταν έχουν ξεραθεί αρκετά, μπορείτε να τα φυλάξετε σε μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο,  ή να τα περάσετε σε δυνατή κλωστή. Φυλάξετε τα μακριά από την υγρασία και τον ήλιο.

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΔΙΑΤΡΟΦΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s