Μπουγιαμπέσα Μασσαλίας

Υλικά για 10 άτομα
3,5 κ. ψάρια (λαυράκια, μπακαλιάροι, χριστόψαρα, πεσκανδρίτσα, σκορπίνες κ.λ.π)
300 γρ. μύδια ζωντανά.

Για τον ζωμό:
4 κρεμμύδια,
2 κλωνάρια σέλερι,
2 πράσα, το λευκό τμήμα,
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
4 ώριμες ντομάτες + 1 κουταλιά σούπας τοματοπελτέ,
1/2 φλυντζάνι ελαιόλαδο,
μερικές κλωστές σαφράν,
φύλλο δάφνης,
1 πορτοκάλι, το χυμό (προαιρετικά),
300 γρ. λευκό κρασί,
1 σφηνάκι Παστίς (ή ούζο),
αλάτι, πιπέρι.

Για την σάλτσα rouille:
1 μέτρια πατάτα
2 μεγάλα κροκάδια από πολύ φρέσκα αβγά (ή 3, αν είναι μικρά), ή φτιάητε τη δική σας παραλλαγή!!!
6 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες,
350 γρ. περίπου  ελαιόλαδο με απαλή γεύση,
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη,
φέτες ψωμιού τριμμένες με μισή σκελίδα σκόρδο,
αλάτι, πιπέρι.

mpoyiabessa2Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα ψάρια. Σε βαθύ σκεύος, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, κομμένα σε φετάκια και το σκόρδο για 2′-3′. Ρίχνουμε το κρασί, το Παστίς (ή το ούζο), τις ντομάτες, το χυμό του πορτοκαλιού, το σαφράν, τη δάφνη και 3 λίτρα νερό, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και βράζουμε για 45΄.

Τότε αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, αρχίζοντας από αυτά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα βράζουμε μισοσκεπασμένα γιά 15′-20΄. Προσθέτουμε τα μύδια τα τελευταία 5′. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα rouille βράζουμε την πατάτα και την καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστή. Τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα βαρύ, βαθύ σκεύος, προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα, να γίνει λείο. Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα, όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα, μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας.
Γιά το σερβίρισμα, λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού -που έχουμε τρίψει με σκόρδο- και τις περνάμε στο γκριλ. Αφαιρούμε τα ψάρια από τον ζωμό και τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα σε μπολ, μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί και το τυρί χωριστά. Καθένας τρώει στην αρχή την ψαρόσουπα με το ψωμί και τη rouille, προσθέτοντας λίγο τυρί και μετά σερβίρεται από τα διάφορα ψάρια. ΠΗΓΗ: …

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s