Σοκολάτα

Ψυχική και Σωματική Υγεία (θεoβρωμίνη, σεροτονίνη).

Μια μελέτη για την επίδραση που ασκούν η Σοκολάτα και το Κακάο στην ψυχική και σωματική υγεία. Έχετε ακούσει για τη θεoβρωμίνη και τη σεροτονίνη; Πιστεύετε ότι έχετε εξάρτηση απο τη σοκολάτα; Οι λέξεις βουλιμία, κατάθλιψη, άγχος, σας αφορούν; Ξεσπάτε στη σοκολάτα όταν είσαστε σε κατάθλιψη; Πιστεύετε οτι δίνετε καλή σοκολάτα στα παιδιά σας; Ποιές είναι οι καλές ποιότητες κακάο και πως επηρεάζουν τη σοκολάτα; Θα εκπλαγείτε, όταν διαβάσετε τι μπορεί να σας πεί ένας Ψυχίατρος με μια καλά τεκμηριωμένη μελέτη.

chocolateΕξετάσαμε περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες και ανακοινώσεις, δημοσιευμένες έως και το Δεκέμβριο του 2006, σχετικές με το κακάο, τη σοκολάτα και την κατάθλιψη, από ιατρικής και ψυχιατρικής απόψεως, με έμφαση στην ποιότητα και στην επίδραση στην ψυχική σφαίρα.  Ιδιαίτερα αναλύσαμε τη σχέση της λαχτάρας για τη σοκολάτα, με το άγχος, την κατάθλιψη, τη βουλιμία, τον αναφερόμενο «εθισμό«, την ευφορία και την αφροδισιακή δράση που προκαλεί. Συνοψίσαμε τα αποτελέσματα της εργασίας μας, σε πάνω από 80 σελίδες A4, αποκαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά, αλλά και νέα και εντυπωσιακά δεδομένα.

sokolata 6Το κακάο και η σοκολάτα, είναι αντικείμενο έρευνας για περισότερο από 3.000 χρόνια. Οι πολλές συνδέσεις ανάμεσα στη σοκολάτα, στο κακάο και στην κατάθλιψη, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ιδιαίτερα μάλιστα καλά στην άτυπη κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια συχνή κατάσταση της διάθεσης του ανθρώπου. Προσπαθήσαμε να γράψουμε απλά και κατανοητά για το ευρύ κοινό, όσες χημικές και νευροφυσιολογικές αναφορές ήταν αναγκαίες, δίνοντας πολλές εξηγήσεις και επεξηγηματικά παραρτήματα σχετικά με τα συστατικά της σοκολάτας και την επίδραση στην κατάθλιψη και το άγχος. Μετά από την ανάγνωση αυτής της μελέτης μας, θα αναστατωθείτε απο τα τόσα πολλά κοινά λάθη και τους μύθους που κυκλοφορούν, γύρω απο τη σοκολάτα. Θα ενημερωθείτε πρακτικά και θεωρητικά, πως να επιλέγετε για εσας και τους αγαπημένους σας, την καλύτερη δυνατή ωφέλεια και απόλαυση, από το πιό αγαπημένο τρόφιμο στη γή.   Πηγή ….

sokolata 10Δεδομένου ότι η σοκολάτα αφενός περιέχει ζάχαρη και αφετέρου είναι αγαπητό έδεσμα των παιδιών, θεωρείται ότι κάνει κακό στην υγιεινή των δοντιών τους, όταν δε συνοδεύεται από συχνό καθάρισμα των δοντιών. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, και για αυτό το λόγο, οι ψυχολόγοι την προτείνουν σε μαθητές, όταν είναι σε περίοδο εξετάσεων.
Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική. Αυτό συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.

sokolata4Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος.

Η ιστορία της σοκολάτας

Πριν 12.000 χρόνια περίπου, στη σκιά των μεγάλων δέντρων της ζούγκλας του Αμαζόνιου, ανατολικά από τις Άνδεις, πρωτοεμφανίζεται ένα χαμηλό θαμνώδες δέντρο, που έμελλε να γίνει γνωστό και αγαπητό, σε ολόκληρη τη γη. Οι ιθαγενείς κάποια στιγμή πρόσεξαν τους περίεργους καρπούς του, τους δοκίμασαν και κατάλαβαν ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο με αυτό το δέντρο, τον άγριο πρόγονο του σημερινού κακαόδεντρου. Η γνώση πέρασε από στόμα σε στόμα στις επόμενες γενιές. Όταν το ανθρώπινο είδος οργάνωσε τη ζωή του γύρω από τη γεωργία, το καλλιέργησε και το ενέταξε στην καθημερινή ζωή του.

rofima-sokolatasΑπό γλωσσολογικές μελέτες[2], έχουμε ενδείξεις ότι το ρόφημα κακάο ήταν γνωστό στους Ολμέκους, ήδη από το 1000 πΧ. Οι πρώτες αρχαιολογικά τεκμηριωμένες καλλιέργειες του κακαόδεντρου (με την επίσημη σημερινή ονομασία Theobroma Cacao), έγιναν από τους Μάγια, χιλιάδες χρόνια περίπου, πριν από την εποχή μας. Η παρασκευή του ροφήματος κακάο, άρχισε σύντομα να γίνεται δημοφιλής. Δεκατέσσερα πήλινα αγγεία των Μάγια, που βρέθηκαν άπλυτα (στην Colha, Belize), απέδειξαν ότι έπιναν κακάο τουλάχιστον από το 600 πΧ. [3] Ο πολύτιμος καρπός του κακαόδεντρου, άρχισε να δίνει τη βασική ύλη για ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα όλων των εποχών, του οποίου οι ιδιότητες στη ψυχοσωματική σφαίρα του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρούνται μοναδικές και σχεδόν «μαγικές».

Οι Αζτέκοι που κατοικούσαν βορειότερα, δεν είχαν το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια, αλλά αποκτούσαν μέσω του εμπορίου τεράστιες ποσότητες. Έτριβαν τους σπόρους του κακάο και με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Ονόμαζαν αυτό το ρόφημα «ξοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες! Το καυτό νερό είναι απαραίτητο για να απελευθερωθούν οι ενεργές ουσίες και το άρωμα του κακάο. Και σήμερα στο Μεξικό, όταν θέλουν να πουν ότι το νερό είναι καυτό, λένε «Como agua para chocolate» (όπως το νερό για σοκολάτα).
Οι κόκκοι του κακάο ήταν πολύτιμοι, άξιζαν όσο το χρυσάφι, και σε κάποιες εποχές, χρησιμοποιήθηκαν και σαν πραγματικό νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές, π.χ. με 10 σπόρους κακάο αγόραζες ένα κουνέλι, ενώ με 100 έναν σκλάβο! Την εποχή εκείνη οι σπόροι προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες!

white chocolate1Όταν στα 1519 ο Ισπανός Κορτέζ κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Ατζέκων, Μοντεζούμα, να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του, ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου! Ο Κορτέζ δοκίμασε το κακάο και ενθουσιάστηκε. Έστειλε μια μεγάλη ποσότητα στην Ισπανία, ξεκινώντας από τα παλάτια και τις βασιλικές αυλές. Το κακάο έγινε το ρόφημα της μόδας σε όλη την Ευρώπη! ’ρχισαν να χρησιμοποιούν μέλι αντί για πιπέρι, για να το γλυκάνουν. Στη συνέχεια το μέλι αντικαταστάθηκε από τη ζάχαρη.
Στα 1674 παρασκευάστηκε για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή, σε ένα μαγαζί του Λονδίνου. Η βιομηχανική όμως παραγωγή της σοκολάτας άρχισε το 1780 στη Βαρκελώνη.

Από τον 16ο αιώνα είχαν γραφτεί πολλά για τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας. Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και ήταν το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν ως αφροδισιακό και ως αντίδοτο για την κούραση και την εξάντληση.
Ο Σουηδός βοτανολόγος Λινναίος[5], ονόμασε το κακαόδεντρο Theobroma (που μεταφράζεται από τα αρχαία ελληνικά, ως «η τροφή των θεών»), προμηνύοντας έτσι την κυρίαρχη θέση της σοκολάτας, στη διατροφή του ανθρώπου! Πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις τον 19ο αιώνα το κακάο και κατ’ επέκταση η σοκολάτα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και ως υλικά στη ζαχαροπλαστική. Στις μέρες μας, η σοκολάτα αποτελεί το δημοφιλέστερο διατροφικό στοιχείο στις γυναίκες και το δεύτερο δημοφιλές στους άνδρες.

Ένα πρόσφατο[6] και πρωταρχικής σημασίας δεδομένο, για την επίδραση της σοκολάτας στον άνθρωπο, είναι η ενεργοποίηση διαφορετικών περιοχών στον εγκέφαλο ανάλογα με τα 2 φύλα, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάποση σοκολάτας έως τη φάση του κορεσμού. Όλες οι επόμενες μελέτης για τη σοκολάτα από εδώ και πέρα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαν διαφορετικές παραμέτρους το ανδρικό και το γυναικείο φύλο. ΠΗΓΗ: ……………

tourta1-νηστισιμηΔιατροφή & Σοκολάτα

«Πολυβιταμινούχο και πλούσιο σε ενέργεια προϊόν, η σοκολάτα!»

Πλούσιο σε ενέργεια προϊόν, το οποίο επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο και χαλκό, χαρακτήρισε τη σοκολάτα ο Δρ. Ian MacDonald, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Σοκολάτας, στην οποία και ήταν επίσημος, προσκεκλημένος ομιλητής.

Sokolatakia pralinaΜιλώντας ειδικότερα για τις ιδιότητες της σοκολάτας και το ρόλο της στην υγιεινή διατροφή, ο Δρ. Macdonald επεσήμανε ότι η σοκολάτα αποτελεί βασική πηγή διατροφικού χαλκού, τονίζοντας επίσης ότι, όπως απέδειξε έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α., η μαύρη σοκολάτα και τα ζαχαρωτά καλύπτουν από μόνα τους τη μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σοκολάτα περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι αποτρέπουν τη μετατροπή του λίπους στη σοκολάτα σε οξείδωση (τάγγιασμα) και αυτοί οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη υγεία. «Ένα κομμάτι σοκολάτας 40 γρ. περιέχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας παράλληλα ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι το κρασί μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών».

troufesΣχετικά με το λίπος που περιέχεται στη σοκολάτα, ο δρ. MacDonald ανέφερε ότι αν και η σοκολάτα περιέχει αρκετή ποσότητα λίπους, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η κατανάλωσή της έχει αρνητικές επιδράσεις στις παραμέτρους του μεταβολισμού, όπως τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, χαρακτηρίζοντας μοναδική τη σύνθεση του λιπαρού οξέως στο βούτυρο κακάο (35στεατικό οξύ, 35ελαϊκό οξύ).

Τόσο το στεατικό οξύ όσο και το ελαϊκό οξύ στη διατροφή είναι ουδέτερα όσον αφορά στη χοληστερίνη του αίματος, εξήγησε ο καθηγητής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι, «εάν καταναλωθεί ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος αντί για κάποιο σνακ, η HDL χοληστερίνη (η καλή χοληστερίνη) θα αυξηθεί, ενώ τα τριγλυκερίδια πλάσματος θα πέσουν σημαντικά». Το λίπος στη σοκολάτα περιέχει, επίσης, άλφα-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει, επίσης, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Tέλος, η σοκολάτα είναι προϊόν πλούσιο σε ενέργεια, όμως η ενέργεια αυτή πρέπει να καταναλώνεται με την άσκηση, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθεί το σώμα σε καλή φόρμα. ΠΗΓΗ: ΙΟΝ

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΔΙΑΤΡΟΦΗ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s