Έργα, Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Ο Μέγας Βασίλειος περιέγραψε τον Όσιο Εφραίμ ως «πάντων ἐλλογιμώτερο» από αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον περιέγραψε ως εξής: «Ἐφραῒμ ὁ πολὺς, ἡ παραμυθία τῶν ἀθυμούντων, ἡ παιδαγωγία τῶν νέων, ἡ χειραγωγία τῶν μετανοούντων, ἡ κατὰ τῶν αἱρετικῶν ῥομφαία, τὸ δοχεῖον τοῦ Πνεύματος, τὸ σκεῦος τῶν ἀρετῶν».

 

‘Οσιος Εφραίμ ο Σύρος
Οσίου Εφραίμ του Σύρου – Κατά μίμηση των Παροιμιών
Είναι άσπλαχνος εκείνος που δε συμμερίζεται τον πόνο του αρρώστου. Λοιπόν είναι μακάριοι ο σπλαχνικοί άνθρωποι, διότι αυτοί θα ελεηθούν (142).
Ο έμπιστος οικονόμος δε θα έχει περισσότερα από τους αδελφούς του, και ο ενάρετος όλα τα διαχειρίζεται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Μη βλάψεις υπηρέτη που προσφέρει όλη του τη δύναμη, και μην καθυστερήσεις να δώσεις το μισθό του εργάτη. Σκέψου ότι σου έχει προσφέρει εργασία. Δώσε έγκαιρα το μισθό του, και θα πάρεις μισθό έγκαιρα. Εκείνος που ελέγχεται και σιωπά με πονηρία, κρύβει μέσα στην καρδιά του τη μνησικακία, ενώ εκείνος που αποκρίνεται με πραότητα και ειρήνη, θα είναι αμνησίκακος. Ο ακαλλιέργητος περιπαίζει τους γέροντες, ενώ ο καλλιεργημένος άνθρωπος θα γίνει αγαπητός, και αυτός που αγαπά την παιδαγωγία, αγαπά την ζωή. Όπως οι πάχνες και τα χιόνια μαραίνουν τη χλόη, έτσι μαραίνει η αμαρτία την καρδιά εκείνου που την κάνει. Όπως φυτρώνει ο σπόρος, όταν πέσει η βροχή, έτσι αναζωογονείται η καρδιά με τα καλά έργα.
sempre viva
Ο θυμώδης και φωνασκός άνθρωπος, γίνεται πολύορκος, ενώ εκείνος που ησυχάζει γίνεται συνετός. Τι λοιπόν είναι ο θυμός; Ο θυμός είναι πάθος αδιάντροπο και αναίσχυντο, που το ακολουθεί η λύπη και η μεταμέλεια. Η λύπη μάλιστα κατατρώει την καρδιά αυτού που έπεσε σ’ αυτήν. Μη προσφέρεις λύπη στην καρδιά σου, αλλά να παρηγορείς τον εαυτό σου εν Κυρίω.
142. Ματθ. 5,7.
Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ + ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (Patristic Texts) and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s