Κιουπέπια (κυπρικά ντολμαδάκια)

Είναι ίσως τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Κυπριακή συνταγή που τη διαφορά κάνει ο κατσικίσιος κιμάς, ο μπόλικος δυόσμος και ο χυμός ντομάτας

Κιουπέπια (κυπριακά ντολμαδάκια)

Για τη συνταγή

  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 750 γρ. κιμά κατσικίσιο ή αρνίσιο από μπούτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 1/2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 5 κουτ. σουπ. ρύζι γλασέ
  • 50 μεγάλα κληματόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο

KIOUPEPIAΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4′. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε έως ότου πάρει χρώμα και να ασπρίσει. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και διαλύετε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ρύζι, τον πελτέ, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια, μέχρι να έχετε μία ομοιογενή γέμιση.

3. Ανοίγετε τα κληματόφυλλα με τα «νεύρα» προς την εσωτερική πλευρά και τυλίγετε σφιχτά κάθε ένα με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Πρώτα κλείνετε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγετε το ντολμαδάκι σε ρολό.

4. Στρώνετε λίγα κληματόφυλλα στο πάτο της κατσαρόλας και βάζετε τα κιουπέπια κυκλικά σε σειρές. Φροντίζετε ώστε η ένωση του τυλίγματος να είναι προς τα κάτω και τα κιουπέπια να είναι σφιχτά τοποθετημένα δίπλα δίπλα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει.

5. Τοποθετείτε ένα πιάτο επάνω στα κιουπέπια για να μην ανοίξουν, και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ½ ώρα. Κατόπιν, αφαιρείτε το πιάτο και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα (προσεκτικά για να μη διαλύσουν), για να τα σερβίρετε.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνετε τα κληματόφυλλα που είναι διατηρημένα στην άλμη με μπόλικο κρύο νερό ώστε να μην «βγει» η αλμύρα στο φαγητό.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: mirsini cooking

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s