ΚΙΖΙΛ ΚΙΛΙΖΕ (ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)

Από καιρό ξεκίνησε η αποκατάσταση της υπό κατάρρευσης στέγης της Κόκκινης εκκλησίας (Kızıl Kilise στα Τούρκικα), ενός βυζαντινού ναού 1500 ετών, στην περιοχή της Καππαδοκίας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στην Λίστα Παρακολούθησης Παγκοσμίων Μνημείων του 2008.

Ο ναός σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης κατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά την περίοδο πριν το 536 μ.Χ., και είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την εξέλιξη της βυζαντινής ναοδομίας. Η κάτοψή του αποτελείται από ένα δρομικό καμαροσκέπαστο κλίτος,  το οποίο επικοινωνεί προς βορρά με ένα πλάγιο ταφικό κλίτος. Το οκταγωνικό τύμπανο του ναού εδράζεται μέσω τεσσάρων ημιχωνίων (πεταλόμορφων τόξων) επί τεσσάρων πεσών, κατά τρόπο καινοτόμο για την εποχή.

kizilcoverΟ ναός εντυπωσιάζει με την κομψότητά του και την εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοποιία του, η οποία χαρακτηρίζεται από την τελειότητα προσαρμογής των ισόδομων λίθων, με την χρήση ελάχιστου κονιάματος στους αρμούς.

Ο ναός προ του 1924 ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και κατά μία εκδοχή ήταν ο τάφος  του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού του Θεολόγου!

{Ο Αγ. Γρηγόριος, πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, σε ένα αγρόκτημα κοντά στην περιοχή του Güzelyurt της Καππαδοκίας, που μάλλον ανήκε στην οικογένειά του. Μετά το θάνατό του, χτίστηκε η Κόκκινη εκκλησία τον 6ο αιώνα, όπως λέγουν πριν το 536 μ.Χ. και κατά μια άλλη εκδοχή το 560 μ.Χ. ή πιθανόν να ολοκληρώθηκαν τα έργα οικοδόμησής της το 560 μ.Χ.. Η εκκλησία έγινε σταδιακά ένας από τους τακτικούς τόπους λατρείας των χριστιανών προσκυνητών στην πορεία τους προς την Ιερουσαλήμ».}

«Το κόστος του έργου αποκατάστασης ήταν σχεδόν 500.000 ευρώ. Ξεκινήσαμε τις εργασίες αποκατάστασης με την υποστήριξη των μελών μας σε αυτές τις χώρες καθώς επίσης ευεργετών και ιδρυμάτων. Για τη διαδικασία αποκατάστασης, με επικεφαλής τον καθηγητή İsmet Ağaryılmaz του πανεπιστημίου του Yıldız, έχουμε λάβει την απαραίτητη άδεια, υπογράφηκε σύμβαση με μια εταιρεία και ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο. Η αποκατάσταση χωρίστηκε σε στάδια. Ο τρούλος της εκκλησίας ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Αρχικά, ανακαινίστηκε ο θόλος και τελείωσε το 30% της αποκατάστασης. 

Η Κόκκινη εκκλησία είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στις απέραντες πεδιάδες της περιοχής της Καππαδοκίας. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Σε αντίθεση με άλλες εκκλησίες της περιοχής που έχουν δημιουργηθεί από ηφαιστειακά πετρώματα, για την κατασκευή αυτής της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές κατασκευαστικές μέθοδοι και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της υψηλής ποιότητας της δεξιοτεχνίας της περιοχής για εκείνη την εποχή.

 Ο κεντρικός τρούλος, που υποστηρίζεται από μια οκταγωνική βάση, είναι το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του ναού, ο οποίος διαθέτει διάφορους τύπους ηφαιστειακού λίθου. Το φως φωτίζει το εσωτερικό του ναού μέσω των παραθύρων που βρίσκεται στη βάση του κτιρίου. Ενδείξεις τεράστιων υπέρθυρων και ογκόλιθων από γρανίτη που έχουν κοπεί με ακρίβεια δείχνουν ότι ο ναός λειτουργούσε ως αυτοκρατορικό ή ταφικό παρεκκλήσι. Ο χώρος αυτός ήταν επίσης στάση για τους προσκυνητές στο δρόμο τους προς την Ιερουσαλήμ.
Σημείωση 1:
Στην περιοχή από ιστορικής απόψεως υπήρχε διαχρονικά ελληνικός πληθυσμός, μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924, όπου και αντικαταστάθηκαν με Τούρκους από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Πηγή: The Archaeology News Network , World Monuments Fund

Σημείωση 2: Οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς διέκριναν δύο Καππαδοκίες. Η μία, προς τον Ταύρο, αποκαλούνταν Μεγάλη Καππαδοκία με πρωτεύουσα τη Μάζακα και, επί Αλεξανδρινών χρόνων Ευσέβεια, με άλλες μεγάλες πόλεις την Καισάρεια (τουρκ. Καϊσερί), τη Μελίτη ή Μελιτηνή (σημ. Μαλάτια) την Τύανα αρχ. Πόλη αργότερα Χριστούπολη που καταστράφηκε τον 8ο αιώνα, την Κόμανα προς τον Αντίταυρο, αρχαία πόλη με φημισμένο ιερατείο και μαντείο στον ποταμό Σάρο. Η άλλη, αποκαλούνταν Ποντική Καππαδοκία, με πρωτεύουσα την Αμισό και άλλες πόλεις τη Φαρνακία (αργότερα Κερασούς), Τραπεζούντα, Αμάσεια και Κόμανα Ποντική. ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s