ΦΟΝΤΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Βενιζελικά (Φοντάν σοκολάτας με γλάσο βανίλιας)

Τα γλυκά που πρόσφεραν οι νοικοκυρές της Λήμνου στο Βενιζέλο όταν αφίχθει στο νησί. Ουσιαστικά, αν και λέγονται «Βενιζελικά» πρόκειται για τα πιο Ελληνικά φοντάν σοκολάτας, λόγω του υπέροχου γλάσου από υποβρύχιο-βανίλια.

benizelikoΥλικά

Για τη συνταγή
500 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους, χοντροκομμένα
250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη)
2 κουτ. σουπ. κακάο
200 mL λικέρ πορτοκάλι
50 mL κονιάκ

Για το γλάσο
350 γρ. βανίλια υποβρύχιο

Για το σιρόπι
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
230 mL νερό

Εκτέλεση συνταγής

1. Ρίχνετε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα χτυπάτε τα για 2΄, προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη αλλά να είναι χοντροκομμένα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με το μπισκότο. Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και εφαρμόζετε στο χείλος ένα μεταλλικό μπολ ιδίου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί). Ρίχνετε τη σοκολάτα στο μεταλλικό μπολ. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 4΄ κι ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφαιρείτε το μπολ και προσθέτετε στη λιωμένη σοκολάτα τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το κακάο και τα μπισκότα.

2. Ανακατεύετε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το λικέρ.

Φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη, και τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά για 8΄, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε σιγά σιγά στο μπολ με τη σοκολάτα το σιρόπι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε όσο σιρόπι χρειάζεται, εωσότου γίνει μια δεμένη ζύμη.

3. Αφού τα ανακατέψετε καλά όλα μαζί, βρέχετε τα χέρια σας με κονιάκ και πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα και ακουμπάτε τα μπαλάκια.
Γεμίζετε μια μέτρια κατσαρόλα κατά τα 2/3 με νερό και εφαρμόζετε στο χείλος ένα μεταλλικό μπολ ιδίου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί). Ρίχνετε τη βανίλια υποβρύχιο στο μεταλλικό μπολ.

4. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 4΄ και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η βανίλια. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε με ένα κουτάλι ένα ένα τα μπαλάκια μέσα, τα αφήνετε μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το γλάσο και με μια λαβίδα τα βγάζετε ένα ένα και τα ακουμπάτε σε έναν δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε για 40΄, μέχρι να σταθεροποιηθούν, και σερβίρετε.

Πηγή:  mirsini.gr/new/sintages/glika/sokolata/recipe/117

 

 

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s