Η ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ

nea moni 6 nea moni10

nea moni 5nea moni4 nea moni3 nea moni2 nea moni1

nea moni9nea moni7Ιστορικές σημειώσεις για τη Νέα Μονή

Είναι το πιό σπουδαίο από τα μοναστήρια του νησιού και μνημείο διεθνούς αναγνώρισης. Θεωρείται μεγαλούργημα της καλλιτεχνίας και έχει αποτιμηθεί «ως ίσον ταις πρωτίσταις οικοδομαίς των επτά θαυμάτων». Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά δεδομένα το Καθολικό της Νέας Μονής κτίσθηκε με πρότυπο τον Ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου της Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι που δεν εκπληρώθηκε η αρχική επιθυμία τους.

Η οικοδόμηση του Καθολικού άρχισε στο τέλος του 1042 ή αρχές του 1043 και κράτησε δώδεκα χρόνια με βασιλικές μισθοφορίες και δαπάνες «του βασιλέως έτι ζώντος». Ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος εκάλυπτε όλες τις δαπάνες για την κατασκευή της Μονής. Απέστειλε δε από τη Βασιλεύουσα στη Χίο κορυφαίο αρχιτέκτονα – του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται πουθενά – και πολύτιμο υλικό, ό,τι πιό εκλεκτό διέθεται η Αυτοκρατορία.

Η Νέα Μονή κείται μέσα σε πευκόφυτη χαράδρα του Προβατείου Όρους, σε περίπου τραπεζοειδές σχήμα με θέα προς τη θάλασσα. Αποτελείται από πολυάριθμα κτίσματα, το Καθολικό, την Τράπεζα, την Κινστέρνα, τον Πύργο, το Καμπαναριό, τη Βιβλιοθήκη, τα Κελλιά, το Τρίκλινο και τα δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Παντελεήμονος και του Τιμίου Σταυρού.

Σαφή εικόνα του μοναστηριού έχουμε απο το σχεδίασμα του Ρώσου μοναχού και αγιογράφου Βασίλη Μπάρσκυ, ο οποίος αφού  επισκέφθηκε πέντε φορές τη Χίο, περιέγραψε και σχεδίασε τη Μονή, το 1705. Πηγή: Νέα Μονή Χίου

Η ιστορία της ίδρυσης της Νέας Μονής.

Η ιστορία της ίδρυσης της Νέας Μονής, έχει τη βάση της στο θαύμα της εύρεσης της αγίας εικόνας της Παναγίας από τους τρείς Χιώτες ασκητές Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ, που ασκήτευσαν σε μια σπηλιά στο Προβάτειο όρος, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Σκήτη των Αγίων Πατέρων.

Στις ήσυχες νύχτες της μοναχικής τους ζωής, οι ασκητές αντελήφθησαν μια λάμψη στις πλαγίες του Προβατείου όρους. Το πρωϊ κατέβαιναν στις πλαγίες για να ερευνήσουν τον τόπο της εμφάνισης της λάμψης, αλλά η βλάστηση ήταν πυκνή και χάνονταν μέσα στα βάτα και στους θάμνους. Όσπου αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στο σημείο της λάμψης. Ενώ οι φλόγες αποψίλωναν την γύρω περιοχή, ξαφνικά έσβυσαν μόνες τους και εμφανίσθηκε μια μυρτιά καταπράσινη.  Στα κλαδιά της κρεμόταν ανέγγιχτο το εικόνισμα της Παναγίας της Δεομένης.

nea-moni-8Αφού μετέφεραν την εικόνα στη Σκήτη τους, διαπίστωναν μετά από λίγο ότι το εικόνισμα βρισκόταν και πάλι στην ίδια αρχική του θέση στις πλαγιές του Προβατείου όρους. Στο σημείο αυτό λοιπόν έκτισαν ένα μικρό ναίσκο και εκεί ασκήτευαν.

Ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος βρισκόταν εξόριστος στη Λέσβο εκείνο τον καιρό και οι ασκητές πήγαν να του αναγγείλουν το ευχάριστο γεγονός της επιστροφής του στη Βασιλεύουσα, που προφητικά πληροφορήθηκαν. Ο Μονομάχος στην αρχή δεν το πίστεψε αλλά τους διαβεβαίωσε ότι εάν η προφητεία τους γίνει πραγματικότητα θα τους χάριζε ότι ζητούσαν.

Οι τρείς ασκητές του διηγήθηκαν το θαυμαστό γεγονός της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας Δεομένης τις πλαγιές του Προβατείου όρους και του ζήτησαν να κτισθεί στο σημείο της εύρεσης του εικονίσματος, μεγαλοπρεπής ναός όπως αξίζει στην Θεοτόκο. Ο Μονομάχος αποδέχθηκε την πρόταση και για επιβεβαίιωση της συμφωνίας τους έδωσε το δακτυλίδι του.

Το 1042 στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης ανέβηκε η Ζωή και ανακήρυξε τον Μονομάχο επίσημα αυτοκράτορα και νόμιμο σύζυγό της.

Οι μοναχοί όταν το πληροφορήθηκαν μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη  και του υπενθύμισαν την υπόσχεση που τους έδωσε δείχοντας το δακτυλίδι του.

Ο Μονομάχος πιστός στην υπόσχεσή του έκτισε το μεγαλόπρεπο μοναστήρι με ότι πιό εκλεκτό είχε να παρουσιάσει η Βυζαντινή τέχνη και το κατοχύρωσε με τα περίφημα αυτοκρατορικά Χρυσόβουλλά του.

Η Νέα Μονή αποτελεί μια απόδειξη του πνεύματος και της τέχνης των Βυζαντινών χρόνων και παραμένει αθάνατο μνημείο του Χριστιανικού μεγαλείου. ( Μ.Η.)

 

 

 

 

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s