Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Γαλοπούλα των Χριστουγέννων, η κλασσική συνταγή.

Τα υλικά

  • μία γαλόπουλα (4 – 5 κιλά) μαρινάδα.
  • 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο.
  • 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα απαλή.
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ.
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι.
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σος φρεσκοτριμένο πιπέρι.

galopoula-syntagiΗ γέμιση της γαλοπούλας.

  • 1 κιλό κιμάς χοιρινός.
  • 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι.
  • 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα.
  • 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι.
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο.
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί.
  • 4 – 5 κόκκοι μπαχάρι.
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα.
  • αλάτι, πιπέρι.

christmas-dinnerturkeyΕκτέλεση συνταγής – μαρινάρισμα.

Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα  πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.

Για να ψηθεί η γαλοπούλα σας σωστά, χωρίς να στεγνώσει:
* Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη, ή καρφώστε στο στήθος της φετάκια μπέικον. Η λιπαρή ύλη βοηθά στο σωστό ψήσιμο.
* Τοποθετήστε τη στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, σκεπάζοντάς τη με αλουμινόχαρτο, το οποίο δε θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού.
* Βάλτε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180° – 190° μετά την πρώτη μισή ώρα.
* Ψήνετε τη γαλοπούλα ανάλογα με το βάρος της και περιχύνοντάς τη τακτικά με το λίπος που συγκεντρώνεται μέσα στο σκεύος. Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγετε τη γάστρα), ανεβάζετε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
* Για να βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπήστε τη βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο παχύ της σημείο. Θα πρέπει το ζουμί της να μην περιέχει αίμα. Πηγή: Διαδίκτυο!

Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ - ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s