Η αρτοκλασία

Η τελετή της αρτοκλασίας ή της «ευλογήσεως των άρτων» είναι παλαιά λειτουργική πράξη και έχει τις ρίζες της στους αποστολικούς χρόνους. Θεωρείται κατάλοιπο από τις «αγάπες», τα κοινά γεύματα των πρώτων χριστιανών, από όπου διασώζει και το αρχαίο όνομα «την κλάση του άρτου»  δηλαδή τον τρόπο τεμαχισμού και διανομής του.

img60907mhΜία συνήθης συνταγή για την παρασκευή των άρτων είναι η πιό κάτω:

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά στιγμής  15 γρ. νωπή.
  • 120 γρ. ζάχαρη.
  • 65 ml  μέλι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισο.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 85 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες

  1. Βάζουμε 150 γρ.  από το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε την μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε 1¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ρευστή ζύμη. Αφήνουμε για μισή ώρα το μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να «γίνει», το προζύμι.
  2. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, την ζάχαρη, τα κανελλογαρίφαλλα, τους κοπινισμένους σπόρους και το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο.
    Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, περίπου μισό φλιτζάνι νερό.
    Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη.
  3. Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό στρόγγυλο ταψί 30 εκ. βάζουμε μέσα την ζύμη και την απλώνουμε πατώντας με το χέρι να ανοίξει, η ζύμη θα φτάσει μέχρι την μέση του ταψιού ότανθα φουσκώσει.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C.  Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200°C και ψήνουμε τον άρτο για 20 λεπτά, κατόπιν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 1 50°C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.  Βγάζουμε τον άρτο και ραντίζουμε την επιφάνειά του με νερό για να γυαλίσει. Αφήνουμε να κρυώσει, σε σχάρα και τον πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Advertisements

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s