ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

MHIMG_2206

Ειρηνικό το 2016!

της Μαίρης Ηλιοπούλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Υλικά για ταψί 35 εκ.
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
40 γραμμάρια μαγιά νωπή
250 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο και μαργαρίνη, λιωμένα.
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη.
1/2 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
2 πρέζες αλάτι
4 ή 3 αυγά
1 κρόκος αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση Συνταγής

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να ανέβει στον φούρνο, τον οποίο ρυθμίζουμε στους 45 – 50 °C για λίγα λεπτά. Είναι σημαντικό να υπάρχει ζέστη, ώστε να μπορεί να ανέβει η ζύμη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μαχλέπι και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μίξερ αλλά να δουλέψουμε όλα τα υλικά με το χέρι και σε όλες τις φάσεις της κατασκευής της πολίτικης βασιλόπιτας. Θέλει καλό ζύμωμα!

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη ζύμη με τη μαγιά που έχει ανέβει, το μείγμα του μίξερ, το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι ή μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με τους γάντζους.

ΓΚΥΠροσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το ζύμωμα (στο μίξερ για δεκαπέντε περίπου λεπτά) μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα και την αφήνουμε στον φούρνο, ρυθμισμένο στους 50°C, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

saint-basil-the-great-04Οταν η ζύμη μας  ανέβει την πατάμε με το χέρι για  να ξεφουσκώσει και την πλάθουμε απαλά σε μια στρογγυλή μπάλα. Τοποθετούμε το τυχερό νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο στη μέση. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε την ζύμη. Την αφήνουμε στον φούρνο (50 °C) να ανέβει και πάλι.

Όταν η ζύμη ανέβει τη βγάζουμε από το φούρνο. Την αλείφουμε απαλά με κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο κρύο νερό. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175 °C. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Όταν η βασιλόπιτά μας είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, φτιάχνοντας τα σχέδια που προτιμάμε.

Καλή Πρωτοχρονιά!!!

Εύχομαι υγεία, ειρήνη και αγάπη όλο τον χρόνο!

 

About Kalimera! - Gia Sena!

General Issues (photos, history, culture, relegion)
This entry was posted in ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε